BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európában is tarolhat a Richter Gedeon

Mérföldkőhöz érkezett a Richter: pozitív véleményt adott ugyanis az európai gyógyszerhatóság a magyar gyártó antipszichotikumára, a cariprazine-ra. A bejelentésre nem lőtt ki az árfolyam, de ez részben a szektortársakéhoz képest magas értékeltséggel függ össze.

A skizofréniában szenvedő felnőttek kezelését szolgáló cariprazine-ról pozitív véleményt adott az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakbizottsága. Az uniós tagállamokra érvényes forgalomba hozatali engedélyt ennek birtokában az Európai Bizottság adja majd ki, ez várhatóan két hónap alatt megszülethet. Arról, hogy milyen bevételre számít a cég a megnyíló új piacon, egyelőre nem adtak ki útmutatást. Erre csak az árak ismeretében lesz mód – tudtuk meg Beke Zsuzsától, a cég kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős vezetőjétől. Az árazás – miként azt a Richter másik készítménye, a méhmióma elleni Esmya európai bevezetésekor tapasztalható volt – akár hosszabb ideig is elhúzódhat, mivel nemzeti hatáskörbe tartozik. Lesz olyan ország, ahol automatikusan bekerül a készítmény a gyógyszerár-támogatási rendszerbe, de lesz olyan is, ahol ehhez hosszabb procedúrára lesz szükség.

A Richternél skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére kifejlesztett cariprazine-t Vraylar márkanéven 2016 márciusa óta forgalmazzák a tengerentúlon. Az értékesítési jogokat az Egyesült Államokban és Kanadában az Allergan birtokolja. Nyugat-európai, algériai, tunéziai és törökországi forgalmazására a Richter augusztusban az olasz Recordatival kötött kizárólagos licencmegállapodást.

Az EMA véleményéről pénteken kiadott Richter-közleménynek nem volt nagy hatása a gyógyszerrészvény napi árfolyamára – mondta érdeklődésünkre Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. Bár a döntés a szakember szerint is mérföldkőnek számít, hatása csak hosszabb távon jelentkezik majd az árfolyamban. Azt is figyelembe kell venni, hogy a Richter értékeltsége jelenleg eleve magas a szektortársakhoz képest. A kurzus a bejelentést követően 1,3 százalékkal emelkedett. Kiss Mónika szerint a cariprazine-ból származó összbevétel hosszú távon elérheti azt a szintet, amely jelenleg Oroszországból, illetve Ukrajnából fut be a céghez. A készítményből a Richternek az USA-hoz hasonlóan royaltybevétele keletkezik majd Európában is.

A döntés nem okozott meglepetést, hiszen az Egyesült Államokban már forgalmazzák az azonos hatóanyagból készült gyógyszert – hangsúlyozta lapunknak Miró József, az Erste vezető elemzője. A tengerentúlon a Vraylar eladásai dinamikusan nőnek: tavaly március óta forgalmazzák, s az idei első negyedévi forgalom már eléri a tavalyi teljes értékesítés felét – emelte ki a szakember, aki úgy látja, néhány éven belül évi ötszázmillió és egymilliárd dollár közötti összeg folyhat be a Vrylarból, s ebből a Richternek 50-180 millió dolláros adózás előtti profitja származhat.

Noha magas marzsú termékről van szó, Európában jelentős eredményhatást Miró József nem vár a készítménytől, itt ugyanis lényegesen kisebb, ráadásul máshogy is működik a gyógyszerpiac. A skizofrénia kezelésére alkalmas gyógyszereknél nagyságrendnyi is lehet a forgalmi eltérés az Egyesült Államokhoz képest. Szerinte sok múlik azon is, milyen értékesítési megállapodás született a Richter és az európai forgalmazó, a Recordati között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.