BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyobb európai pozíciót akar az LNG

A cseppfolyós gáz kereskedelme megváltoztathatja Európa gáztérképét, de kérdés, hogy mennyiben módosul a piaci szereplők összetétele.

Sokan jelentős gázpiaci fordulatot várnak attól, hogy júniusban megérkezik Lengyelországba – egyúttal térségünkbe – az első szállítmány amerikai cseppfolyós földgáz (LNG). A Cheniere Energy épp olyan időszakban talált rá új piacára, amikor a kelet-európai országok az oroszországi mellett igyekeznek más gázforrásokra is szert tenni – mutatott rá a Bloomberg. Lengyelországban várható a folytatás is: az ország nem kívánja meghosszabbítani az orosz gáz importjára vonatkozó, 2022-ben lejáró szerződését, viszont új vezetéki összeköttetéseket létesítene, például Norvégiával.

A nem hagyományos szerkezetből származó gázát kínáló USA más kereskedői is keresik az új európai vevőket, mert az ázsiai eladási lehetőségek szűkülnek, az ausztrá­liai eladók pedig terjeszkednek. Már megvan a politikai hátszelük is. Gary Cohn, a Fehér Ház nemzetgazdasági tanácsának igazgatója egy minapi pénzügyi fórumon azt mondta, hogy az USA-nak a világ legnagyobb LNG-exportőrévé kell válnia, ehhez viszont a kormánynak engedélyeznie kell az új LNG-exportterminálok létesítését. A bejelentés hírére meg is ugrott például a Veresen Inc. részvényeinek árfolyama, melynek ez irányú kérelmét már kétszer utasították vissza a hatóságok, amelyek asztalán nagyjából két tucat ilyen kérelem várakozik. Ezek engedélyezése esetén az USA 2018-ban – az 1950-es évek óta először – nettó gázexportőrré válhatna.

Lengyelország júniusban várja az első szállítmányt Amerikából. Forrás: AFP

Ám mindez jórészt még lehetőség, terv. Eközben az orosz Gazprom tavaly 179 milliárd köbméter gázt adott el Európában, ami átlagosan 36 százalékos piaci részesedést jelentett számára, idén pedig rátenne még 10 százalékot e kivitelére.

Vezérigazgatója, Alekszej Miller a Reutersnak elmondta, hogy cége európai piaci részesedése még legalább 2035-ig erősödni fog, mert a földrész saját gáztermelése esik, az EU-nak pedig 100 milliárd köbméternyi többletgázra lesz szüksége a következő 18 évben. Ezzel együtt Miller elutasította, hogy Európa túlzottan függene az orosz gáztól, hiszen a függés kölcsönös: cége is ki van téve az európai keresletnek. A Gazprom további kivitelét segíti, hogy a napokban megállapodott az Engie, az OMV, a Royal Dutch Shell, a Uniper és a Wintershall társaságokkal a 9,5 milliárd dollárba kerülő Északi Áramlat II. gázvezeték építésének 50 százalékos finanszírozásáról.

Az LNG-be is belekóstolt már a Gazprom. Először Oroszország első, 2009-ben átadott ilyen üzemének építéséhez, a Szahalin II. projekthez csatlakozott, ma már országok sorának ad el LNG-t, részben közlekedési célra, de Európába még nem. 2013 óta építi a vlagyivosztoki gázcseppfolyósítót, hasonlóra készül a balti LNG-projekttel a Leningrádi területen, Kalinyingrád mellett pedig egy LNG-t visszagázosító üzemet telepítene.

Európa csak nyerhet az LNG-exportőrök terjeszkedésén, versenyén, bőségesek az LNG-fogadó kapacitások. Magyarországnak e téren a legnagyobb közvetlen lehetőség az adriai LNG-projekt lesz. Ez a létesítmény lenne a Magyarországot is átszelő észak–déli gázfolyosó déli végpontja, míg az északi a lengyel terminál. Igaz, a folyosó magyar–horvát összekötő vezetéke még fejlesztésre, a lengyel–szlovák pedig megépítésre vár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.