BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gigabüntetést ér a Google hirdetéspolitikája

Rekordbírságra számíthat heteken belül a Google, amelyet az uniós antitrösztszabályok megsértéséért kaphat – írja a Bloomberg.

Rekordbírságra számíthat heteken belül a Google az uniós antitrösztszabályok megsértéséért – állítja piaci források alapján a Bloomberg. Az évek óta húzódó eljárásban azt vizsgálják, hogy a Google visszaél-e az online hirdetési piacon meglévő dominanciájával azzal, hogy a találati listáján megjelenő kiemelt hirdetések között a saját szolgáltatásait részesíti előnyben. A források összeget nem említenek, csak azt, hogy az meghaladhatja az eddigi rekorder, az Intel nyolc évvel ezelőtti, 1,2 milliárd dolláros bírságát. Az uniós antitrösztszabályok szerint a bírság lehetséges maximuma a Google tavalyi árbevételének tíz százaléka, azaz kilencmilliárd dollár. Egyes források szerint az Európai Bizottság és annak versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager ragaszkodik ahhoz, hogy elrettentő nagyságú és hatású bírságot kell kiróni a Google-ra.

Margrethe Vestager, uniós versenyjogi biztos
Forrás: AFP

A hír különösen rosszkor érkezett: a keresőóriás papírjai is megszenvedték a technológiai részvények péntek óta tartó tőzsdei zuhanását, és a kereskedési hangulatnak sem tesz jót a belengetett rekordbírság. Ráadásul nem ez az egyetlen eljárás a kaliforniai vállalat ellen. A bizottság azt a Google-gyakorlatot is vizsgálja, mely szerint a cég kötelezi a telefongyártókat és az alkalmazásfejlesztőket, hogy az androidos telefonokra csak és kizárólag a Google szoftvereit telepíthetik, a versenytársak programjait nem. Ebben az ügyben a tech óriás Oroszországgal már összekülönbözött, az oroszok kötelezték a vállalatot a gyakorlat megszüntetésére. Akkor a Yandex keresőmotor hamar piaci teret nyert a Google mellett, így az Európában több mint 70 százalékos piaci részesedésű keresőóriás komolyan aggódhat a dominanciája miatt.

Margrethe Vestager amúgy sem idegenkedik attól, hogy beleszálljon amerikai IT-vállalatokba: tavaly az Apple-t kötelezte 14,5 milliárd dollárnyi adó pótlólagos befizetésére, pár hete pedig a Facebookot büntette 122 millió dollárra, mert az valótlan adatokat szolgáltatott a bizottságnak a WhatsApp nevű csetprogramról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.