BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre optimistábbak a vállalatok

A K&H nagyvállalati növekedési index a második negyedévben 2 ponttal fölfelé mozdult, így jelenleg 8 ponton áll. Ez a vállalatok optimizmusát tükrözi.

Megtört a tavaly év eleje óta tartó csökkenő trend: a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű nem-állami nagyvállalatok növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index újra felfelé mozdult, így jelenleg 8 ponton áll a bank közleménye szerint.

Ez annyit tesz, hogy a vállalati részindex 9-ről 11 pontra, a makrogazdasági részindex pedig -1-ről 0 pontra emelkedett

- tájékoztatott a szektor aktuális várakozásairól Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A hazai nagyvállalatok saját kilátásainak kedvező megítélése mögött leginkább a javuló pénzügyi és beruházási várakozások állnak. A szektor átlagosan 2,7százalékos árbevétel-növekedéssel és 2 százalékos profitbővüléssel számol a következő egy év során, ami jelentős előrelépés az év eleji 2,2 százalék és 1,4 százalék várakozáshoz képest.

Forrás: K&H

A gazdasági kilátásokat illetően a vállalatok többsége a jelenlegi növekedési ütem fennmaradásával számol egy és három éves időtávon egyaránt, emellett rövid és középtávon is nőtt a gazdasági teljesítmény javulását feltételezők aránya.

Az előttünk álló egy évben a vállalatok közel negyede, három éves időtávon pedig a cégek 41 százaléka várja a gazdaság további élénkülését

– tette hozzá Patrick Van Overloop. A szakember szerint ez azt jelenti, hogy a vállalatok vélekedése alapján a magyar gazdaság akár túlszárnyalhatja az MNB legfrissebb, júniusi inflációs jelentése szerinti idei 4,4 százalékos és a jövő évi 3,7 százalékos gazdasági növekedést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.