BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új befektetők kopogtatnak az Uber ajtaján

Újabb feltőkésítési kör előtt áll az Uber Technologies. A négy potenciális befektető azonban megvárja, mire jutnak egymással a felek, azzal érvelnek, hogy zavarosba nem dobnak dollármilliárdokat.

Újabb feltőkésítési kör előtt áll az Uber Technologies: az amerikai fuvarmegosztó startup iránti érdeklődést nem csökkenti a cég berkeiben zajló, Travis Kalanick cégalapító teljes kiszorításáért folytatott harc. A négy potenciális befektető azonban megvárja, mire jutnak egymással a felek, azzal érvelnek, hogy zavarosba nem dobnak dollármilliárdokat. Mint ismert, a vállalatvezetési módszerei miatt sokat bírált Kalanickot ultimátumszerűen leváltották júniusban, s nemrég az egyik első befektető, a Benchmark a részvényesek megtévesztéséért és csalásért fel is jelentette a bíróságon, elsősorban azért, hogy az igazgatóságból is kitehesse a szűrét. Csakhogy ezt a 69 milliárd dollárra becsült értékével a legnagyobb startupnak számító vállalkozás több nagy részvényese is ellenzi, ők inkább a Benchmarkot szólították föl távozásra. Kalanick tagadta az ellene felhozott vádakat, és értetlenül áll a Benchmark „partizánakciója” előtt. Mindenesetre a vita a vállalat stratégiai terveit, közte a tőzsdei bevezetést is veszélyezteti.

Forrás: Shutterstock

Az Uber ezúttal 12 milliárd dollárt mozgatna meg, s ebben a japán SoftBank, az amerikaiak kínai üzletét részben átvevő Didi Chuxing, valamint a General Atlantic és a Dragoneer Investment Group tőketársaságok részvételére egyaránt számít, de hallani a kínai Tencent érdeklődéséről is. A Bloomberg értesülései szerint maga a tőkeemelés 1-1,5 milliárd dollár értékű lenne, míg 2–10 milliárd dollár közötti összeget fordítanának a felek az Uberből kiszállni kívánó eddigi tulajdonosok kivásárlására, persze a jelenlegi értékeltségnél alacsonyabb szinten. A hírügynökség úgy tudja, hogy négy jelentkezővel exkluzív tárgyalásokat folytat az Uber. A négyeknek a két betöltetlen igazgatósági posztot szánják, de Kalanick sorsától függően az is elképzelhető, hogy bővítik majd a vállalatirányítók körét. A cégnél a tőkebevonással párhuzamosan gőzerővel keresik az új vezérigazgatót, az ad hoc bizottság a posztra a General Electrictől távozó Jeffrey Immeltet szeretné megnyerni. Szeptember elején tervezik felfedni az új vezér személyét, aki mellett Kalanick szívesen szolgálna tanácsadóként, de az Uber-alapító azt is világossá tette, hogy vezérigazgatói ambíciókat már nem dédelget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.