BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Prémiumkategóriát alkot az Apple

Ma estétől már nem lesz több titok: Kaliforniában az Apple „leleplezi” az új generációs iPhone-jait, véget vetve az azokat körüllengő spekulációknak.

A legújabb iPhone-okkal az Apple korszakot vált, s a kiszivárgott hírek szerint nemcsak a technikát és a szolgáltatásokat újítják meg radikálisan, de egy vadonatúj csúcsmodellel is a piacra lépnek. Igaz, a 4-estől elindított, egy évtizedet felölelő sikerszéria folytatódása a legcsekélyebb mértékben sem függ attól, hogy a nagyközönség előtt ma debütáló készülékek milyen nevet viselnek, és a megszellőztetett tulajdonságok jó része sem volt igazi újdonság, ennek ellenére 1,4 százalékkal erősödni tudott az Apple árfolyama a nyitás előtti kereskedésben.

A csúcsmodell – ha valóban létezik – az X nevet kapja, ahogy azt a hét végén két, az Apple ügyeiben bennfentesnek számító szakportál – a 9to5Mac és a MacRumors – is megszellőztette. Az újabb hírmorzsák időzítésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények: vannak, akik a külvilág elől az információkat hermetikusan elzáró Apple szándékos szivárogtatására gyanakszanak, ami a bemutató előtti hírverést szolgálná, míg a többség szerint az érdeklődés máris akkora, hogy azon már nincs mit fokozni. Tim Cook vezérigazgató mindenesetre többször is hangsúlyozta, hogy a sajtóban év közben megjelenő, spekulációkon alapuló információk hatalmas kárt okoznak a vállalatnak azzal, hogy visszavetik az éppen futó modelljeik iránti keresletet. A pletykák ugyanis rengeteg iPhone-hívőt kivárásra ösztönöztek, azt sugallva, hogy jobban járnak, ha egyből a magasabb tudású új okostelefonra váltanak. Az RBC Capital Markets friss felmérése szerint egyébként az iPhone-ba vetett bizalom annyira erős, hogy a megkérdezettek kétharmada akár látatlanban is hajlandó letenni az asztalra az új telefon vételárát.

Az már korábban kiderült, hogy a cég szakít az ujjlenyomat-felismerésen alapuló azonosítással (Touch ID), s azt arcfelismeréses technológiával (Face ID) váltja ki. A rendszert elvileg átverhetetlennek tartják, bár az arc háromdimenziós beszkennelt képét kiértékelő szoftvert hackerek biztosan próbára teszik majd. A szkenner egyébként a tulajdonosa portréjából értelmezni tudja annak aktuális érzelmi állapotát, s ennek megfelelő emodzsit csatol az általa küldött üzenetekhez.

Az új modelleken futó operációs rendszer a hét végén bukkant fel a világhálón, s a programozók abból fejtették vissza a készülékekre vonatkozó információkat. Eszerint a hagyományos iPhone-vonalat a 8-as alapmodell és a fejlettebb 8 Plus modell képviseli, küllemre a 7-eshez és a 7 Plushoz hasonlítanak. Hozzájuk csatlakozik a már említett prémiummodell, a tizedik iPhone-születésnapnak „római” névadással emléket állító X. Utóbbi teljesen új dizájnt, a korábbiaknál is élesebb OLED-képernyőt és kamerákat kapott az arcfelismerő rendszer mellé – írja a Bloomberg. Hiányzik majd a megszokott Home gomb, a felhasználók különböző gesztusaiból következtet a gép arra, hogy éppen mit várnak el tőle.

Segítségére lesz ebben a minden eddiginél emberibbnek ígért asszisztens, a Siri. Az új készülékeket az érintésmentes töltésre is felkészítik. Az árat azonban még a kódfejtők sem tudják kiszedni az adathalmazból, annyi bizonyos, hogy a csúcsmodell árát az ezerdolláros lélektani határ felett kell majd keresni. Megújul, s önálló mobiltelefonként is szolgál majd az új Apple Watch – erről tanúskodik az okosóráról „talált” fotó. Szélesítik a színválasztékot is, a készüléket kerámiaszürke és egy újabb árnyalatú aranyszínben is piacra dobják majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.