BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az eddigi üzemeltető vehette meg az adonyi magtárházat

Nagy a titkolózás akörül, ki is vehette meg az ország legnagyobb magtárházát a felszámolótól. Az adonyi polgármesterhez közeli, neve elhallgatását kérő informátorunk szerint a vevő a logisztikai központot bérlőként eddig is működtető Adony Logisztikai Központ Kft. Megkeresésünkre lapzártánkig a társaság nem reagált.

A cég 2014 augusztusa óta üzemelteti a felszámolás alá került Magtárház Kikötő Kft. európai szintű raktározási és logisztikai létesítményeit. A céget sokadik nekifutás után sikerült eladni a felszámolónak, mégpedig jóval a becsült ára alatt. A társaság elsőként kirendelt felszámolója 2012 novemberében az adonyi logisztikai bázist még 15 milliárdért próbálta értékesíteni.

Az Adony Logisztikai Kft. már 2014 óta üzemelteti a Magtárház Kikötő Kft. létesítményeit
Forrás: MTI

A felszámolás alatt álló társaságot a kormány 2013 júliusában stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította. Ezért került a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft.-hez a felszámolás. Az NRN Kft. az első alkalommal még 10,7 milliárd forintért hirdette meg a céget, amelynek vagyonelemeit azóta több kiírás és egyre csökkenő ár után legutóbb idén nyáron 6,1 milliárdért pályáztatták meg. Az előző hónapban végül egy valamivel több, mint 3 milliárd forintos ajánlatot nyilvánítottak eredményesnek. A cégközlönyben egyelőre nem szerepel az új tulajdonos, így a mostani vevő kiléte nem ismert.

Az ár mellesleg nem csak a felszámolási eljárásban kiírt pályázatokban szereplő összeghez képest alacsony; az állam is jókorát bukhat az ügyleten. A beruházást annak idején legnagyobbrészt az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) finanszírozta. Az ügy közben megjárta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, amely azt állapította meg, hogy az MFB-nek nagyjából 13 milliárd forint követelése maradt fenn.

Egyébként a cég 2011-es mérlegében csaknem 16 milliárd forint kötelezettség szerepelt. Megkerestük az MFB-t is, tájékoztatást kérve arról, hogy a felszámoló által elfogadott ár alapján mekkora veszteséget könyvelnek majd el, ám csak későbbre ígértek választ. Érdekesség, hogy bár az ügyészség (ötévnyi nyomozás után) jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt emelt vádat az ügyben, az idén megszületett bírósági ítélet mindössze 64 millió forint miatt hozott elmarasztaló ítéletet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.