BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új tárgyalás a mátrai lignitblokkról

Az egri közigazgatási bíróság hatályon kívül helyezte a Mátrai Erőmű által építendő lignittüzelésű blokk környezetvédelmi engedélyét.

Az egri közigazgatási bíróság hatályon kívül helyezte a Mátrai Erőmű által építendő lignittüzelésű blokk környezetvédelmi engedélyét, egyebek között azért, mert rosszul határozták meg a létesítmény hatásterületét – mondta a Világgazdaságnak Vaszkó Csaba, a WWF magyarországi képviselője. Tájékoztatása szerint a bíróság új eljárás lefolytatására utasította a környezetvédelmi hatóságot.

Forrás: MTI | Fotós: H. Szabó Sándor

A WWF ellenzi a tervezett beruházást, mert a Mátrai Erőmű működő lignitblokkjai az ország legnagyobb szén-dioxid-kibocsátói, de tetemes mennyiségű kén-dioxiddal, szén-monoxiddal és szilárd szennyező anyagokkal is szennyezik környezetüket. Szakértőkre hivatkozva a WWF nem tekinti kellően alaposnak az új blokk engedélye alapjául szolgáló levegőszennyezés-terjedési modellt sem, továbbá hiányolja az országhatárokon is átterjedő és az időjárásra gyakorolt hatások kimutatását.

Igaz, az új blokk úgynevezett tisztaszén-technológiával, vagyis szén-dioxid-kibocsátás nélkül épülne a Világgazdaság 2016-os cikke szerint. Viszont – akkori áron – mintegy 500 milliárd forintba kerülne, vagyis aligha építhető meg állami szerepvállalás nélkül. Mivel egy áprilisi bejelentés szerint az erőműtársaságból kiszállnának német tulajdonosai (még nem tették meg), az új lignitblokkról várhatóan a létesítmény új többségi tulajdonosa határoz.

Magyarország lignitvagyona az ország energiastratégiájának egyik pillére, mivel ez az ország egyetlen, több száz évre elegendő saját energiahordozója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.