BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az import novemberben is gyorsabban nőtt az exportnál

A kivitel euróban számított értéke 6,1, a behozatalé 7,8 százalékkal nőtt 2017. novemberben az előző év azonos időszakához képest. Magyarország külkereskedelmi többlete 79 millió euróval csökkent a KSH első becslése szerint. Elemzők úgy vélik, hogy az idén már lassul a kereskedelmi többlet csökkenése.

Az export euróban számított értéke 6,1, az importé 7,8 százalékkal nőtt 2017. novemberben az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 79 millió euróval csökkent – tájékoztat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése.

Fotó: Móricz-Sabján Simon
Forrás: KSH

A kivitel értéke 9,1 milliárd eurót (2 821 milliárd forintot), a behozatalé 8,3 milliárd eurót (2 597 milliárd forintot) tett ki 2017. novemberben. A külkereskedelmi többlet 718 millió euró (224 milliárd forint) volt a KSH adatai szerint. A kivitel 80, a behozatal 78 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Az export euróban számított értéke 6,1, az importé 7,8 százalékkal nőtt 2017. novemberben az egy évvel korábbihoz képest – szerepel a KSH gyorstájékoztatójában.

A várakozásokkal összhangban alakult a 2017 novemberében látott külkereskedelmi mérleg Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint. Az erős novemberi értéket támogatta, hogy az export 6,1 százalékos éves növekedési üteme nem maradt el jelentősen az import 7,8 százalékos tempójától – véli Ürmössy. A január és november közötti 7,7 milliárd eurós külkereskedelmi szufficit 1,5 milliárd euróval alacsonyabb ugyan az egy évvel korábbinál, de még mindig masszívan nagynak tekinthető az elemző szerint.

A tavalyi év egészében több mint 8 milliárd euró lehetett a külkereskedelmi egyenleg a 2016-ban látott 9,2 milliárd euróval szemben. Az Erste elemzőjének várakozása szerint 2018-ban is folytatódhat a külkereskedelmi mérleg csökkenése, de továbbra is nagymértékű, 7-8 milliárd euró mértékű többletről beszélhetünk majd.

A belső kereslet élénkülésének, a fogyasztás gyorsulásának és a beruházások robosztus emelkedésének importnövelő hatását részben ellensúlyozza a kiváló külső kereslet, valamint a növekvő exportkapacitások

– véli Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője. A gáztározók egy évvel korábbihoz képesti magasabb feltöltése szintén növelte az importot, ami azonban hozzájárul a készletek növekedéséhez. Mindezek hatására tavaly a külkereskedelem többlete 8,19 milliárd euróra mérséklődhetett a egy évvel korábbi 9,72 milliárdról.

Suppan szerint idén az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel, így a továbbra is élénk belső kereslet ellenére nem várunk további jelentősebb csökkenést a külkereskedelmi többletben, amely a 7,9 milliárd euróra mérséklődik az elemző szerint. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat – állítja Suppan Gergely.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.