BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ráfizetést is hozhat az egyszerűbb adózási mód

Nem mindenkinek éri meg egyszerűsített adózási módot választania az iparűzési adó esetén, aki így tesz, annak ezt jeleznie kell az önkormányzati adóhatóságnak.

A kisvállalkozások több olyan adózási forma közül is választhatnak, amelyek jelentős kedvezményt biztosítanak számukra, például csökkenhet az iparűzési adójuk (ipa). Ennek a célnak az eszköze lehet például a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), a kisvállalati adó (kiva) vagy az egyszerűsített vállalkozói adó (eva). Nem mindenkinek éri meg egyszerűsített adózási módot választania az ipa esetén, aki mégis emellett dönt, annak ezt jeleznie kell az önkormányzati adóhatóságnak, mivel helyi adóról beszélünk.

A katás vállalkozóknak 2,5 milliós adóalap felett nem érdemes váltaniuk az iparűzési adónál sem
Forrás: MTI Fotó: Mohai Balázs

Ha egy katás vállalkozásnak az adóalapja meghaladja az évi 2,5 millió forintot, akkor érdemes az ipában is a katás módot választania, ami éves szinten 50 ezer forintos tétel. Aki azonban nem éri el ezt a szintet, az jobban jár, ha inkább a normál adózást választja – tudta meg a Világgazdaság a debreceni önkormányzat adóosztályától. Az a vállalkozás, amely újonnan lép be a katába, a belépést követő 45 napon belül jelezheti az önkormányzati adóhatóságnak, hogy ekként szeretne eljárni az iparűzési adó esetében is. Akik már régebb óta a kata szerint adóznak, idén azonban az iparűzési adónál is ezt a módozatot választják, azoknak február 14-ig kell ezt bejelenteniük.

Az evás vállalkozók az éves iparűzésiadó-bevallásukon jelezhetik, hogy az iparűzés után is eva szerint kívánnak adózni. Akik frissen lépnek be az evába, azok új adószámot kapnak, ezt a változást pedig – mint egyébként minden változást – 15 napon belül be kell jelenteniük az önkormányzatnak. Ennél már csak a kivások esetében bonyolultabb a helyzet, ugyanis aki belép a kivába, annak soron kívüli záró adóbevallást kell készítenie, ezzel egy időben pedig az adóelőlegről is bejelentést kell tennie. Ez persze nem jelenti azt, hogy iparűzési adónál is köteles a kiva adózási módot választani, ha mégis így tesz, akkor azt jelezheti az adott évi bevallásában. Helyi adók tekintetében vannak ugyan eltérések, az iparűzésiadó-törvény minden önkormányzatra vonatkozik, a felsorolt szabályok az egész országban egységesek. Az egyszerűsített adózási módot ipa esetén érdemes könyvelővel vagy a helyi önkormányzat adószakértőivel mérlegelni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.