BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tíz éve nem látott fellendülés a gumiabroncs piacon

Az enyhébb időjárás ellenére éves összehasonlításban nőtt tavaly a téli gumiabroncsok értékesítése, de jócskán megugrott a négy évszakos abroncsok eladása is.

Tavaly személygépjármű-gumiabroncsból 4,2 százalékkal többet adtak el a gyártók, mint az azt megelőző esztendőben. Ezen belül a nyári abroncsok forgalma 1,5 százalékkal, a négy évszakosoké 19,6 százalékkal, míg a téli abroncsoké 6,1 százalékkal nőtt. „Ha hosszabb távra tekintünk vissza, elmondható, hogy tíz éve nem ért el olyan erős esztendőt a magyar gumiabroncspiac, mint tavaly, ez derül ki az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók (ETRMA) adataiból” – emelte ki Rábai Dániel, a Continental Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója. A cég közleménye szerint a nyári gumik szegmensében a személyautó-abroncsok forgalma 2,2 százalékkal, a kistehergépjárműveké pedig 4,3 százalékkal növekedett. Ezzel ellentétben a SUV-abroncsok eladása 13,2 százalékkal csökkent.

A négy évszakos fajtából 19,6 százalékkal nőttek az eladások
Fotós: Sóki Tamás

Érdekesség, hogy a téli gumikból éppen a SUV-tulajdonosok vásároltak be. A téli gumiabroncsok piacán a gyártói oldalon négyszer nagyobb volt a növekedés – összességében 6,1 százalékos – a nyári gumiabroncsok piacához képest. A télies időjárásra tervezett abroncsok szegmensét vizsgálva megállapítható, hogy személyautóknál 6,9 százalékkal, míg a SUV-oknál 13,7 százalékkal nőttek az eladások. A kisteherabroncsoknál ugyanakkor 4 százalékos csökkenés volt tapasztalható. A négy évszakos abroncsok esetén a személygépkocsik kategóriájában 32,3 százalékos a növekedés, míg a SUV-ok terén 12,6 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

Későn indult a téli szezon az enyhe október miatt, majd annak ellenére, hogy sem novemberben, sem decemberben nem volt jelentősebb havazás vagy tartós hideg, a kereskedők váratlanul jó szezonról, a tavalyihoz képest jelentősen emelkedő eladásokról számoltak be

– mutatott rá a Continental ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az erős kereslet és a logisztikai szektorban is tapasztalható munkaerőhiány miatt novemberben több nagykereskedő csak akadozva tudta teljesíteni a megrendeléseket. A szervizekben pedig hasonló okok miatt jelentős, 10-20 százalékos szolgáltatásidíj-emelkedéssel és a csúcsszezonban akár 2-3 hetes előjegyzési idővel voltak kénytelenek számolni abroncscserénél az autósok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.