BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel százmilliárd dollárt költenek robotokra világszerte

Csak idén 94 milliárd dollárt költenek világszerte robotokra, a legtöbb önműködő gépet a gyártásban vetik be, azonban gyorsan hódítanak a kis- és nagykereskedelemben is.

Nagyon gyors felfutás várható a robot- és dróntechnológiákra költött összegben a következő években – írja friss előrejelzésében az IDC. A kutatócég prognózisa szerint idén 103,1 milliárd dollárt fordítanak ilyen célra világszerte, ami 22,1 százalékkal haladja meg a tavalyi értéket. A 2021-ig tartó periódusban még gyorsabb, évente átlagosan 25,4 százalékos felfutás várható, és a robotikára, valamint a drónokra költött összeg az időszak végére elérheti a 218,4 milliárd dollárt.

Az elemzés szerint a robotokra csak idén 94 milliárd dollárt fordítanak majd globálisan, és a 2021-ig terjedő időszakban az összes költés 90 százaléka jut erre a szegmensre. Az ipari robotok iránt lesz a legnagyobb kereslet – állítják –, az erre a területre jutó pénz több mint 70 százalékát költik majd ilyen berendezésekre, és természetesen a gyártó szektor jár majd élen ebben.

A nyersanyag-kitermelésben és az egészségügyben is jelentős beruházásokat eszközölnek majd a robottechnológia alkalmazása érdekében, de a leggyorsabb felfutást a kis- és nagykereskedelemben fogjuk tapasztalni.

Az előbbi szegmensben a 2017–2021-es időszakban átlagosan 46,3, míg az utóbbi területen 41,2 százalékkal bővül a robotokra fordított összeg.

Kínában költik a legnagyobb összeget robotokra
Forrás: AFP

„Az ipari robotok egyre in­­­telli­­gensebbek és egyre em­ber­ba­rátabbak lesznek, és lényegesen könnyebb lesz együtt dolgozni velük – mondta Jing Bing Zhang, az IDC robotikai kutatásainak vezetője. – Ez felgyorsítja az elterjedésüket a gyártásban az autógyárakon kívül is, különösen a csúcstechnológiai eszközök előállításában, ahol könnyű, nagyobb precizitású, rugalmas, mobilis és együttműködésre képes önműködő gépekre van szükség. Azok a gyártók – fűzte hozzá a szakértő –, amelyek nem képesek megfelelni ezeknek az igényeknek, azt veszik majd észre, hogy nagyon gyorsan elveszítik piaci pozíciójukat.”

Mivel egyelőre a gyártásban a legelterjedtebbek a robotok, érthető módon Kínában költik majd a legtöbbet az önműködő gépekre. Az IDC prognózisa szerint a vizsgált időszakban erre szánt összeg 30 százaléka jut a távol-keleti országra. Őket az Ázsia–Óceánia régió, az Egyesült Államok és Japán követi a robotikára fordított összeg tekintetében.

A Világgazdaság hétfői számában számolt be arról, hogy mintegy 5400 robotot használtak ipari célokra Magyarországon 2016-ban, a bővülés 13 százalékos volt éves viszonylatban.

A drónok piaca lényegesen kisebb, mint a robotoké: az IDC várakozásai szerint idén 9 milliárd dollárt költhetnek civil felhasználásra szánt robotrepülőkre, a 2021-ig terjedő időszakban pedig évente átlagosan 29,8 százalékkal nőhet ez az érték.

A piac több mint felét a vállalati drónbeszerzések adják majd, és részesedésük a következő években nőni fog, ugyanis ebben a szegmensben 36,6 százalékos átlagos éves bővüléssel számolnak a piackutató cég szakemberei. A legnagyobb üzleti drónfelhasználók a közműszolgáltató cégek és az építőipari vállalkozások lesznek, idén ez a két szektor 912 millió, illetve 824 millió dollárt fordít majd robotrepülőkre. Az Egyesült Államokban költik a legtöbbet drónokra, majd Nyugat-Európa és Kína következik. Néhány éven belül változik majd a helyzet, Kínában ugyanis 55 százalék fölötti átlagos éves növekedés várható ebben a szegmensben, úgyhogy a vizsgált időszak végére, 2021-re megelőzi Európát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.