BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Enyhült a nyomás az áruházláncokon

Bár jelentősen emelkedtek a bérek az élelmiszer-kiskereskedelemben, a munkaerőhiány még nem szűnt meg, mértéke áruházanként és régiónként eltérő, jellemzően a szakképzett munkaerő hiányzik – derül ki a Világgazdaság foglalkoztatási körképéből.

Továbbra is 16 ezer fő körül mozog az aktív munkavállalói létszám a Tescónál, de lehetnek szezonális különbségek az egyes hónapok között. Bár a toborzás folyamatos, a munkaerőhiány elsősorban az északnyugati, határ menti áruházakat érinti, leginkább olyan szakképzettséget igényelő munkakörökben, mint a pék vagy a frissáru-pultos eladó.

Emellett a közelgő nyári szezonban elsősorban a Balaton partján lévő áruházakba keresnek több munkavállalót.

Idén márciusban 12 161 fő volt az átlagos állományi létszám a SPAR-nál, ez 2,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A vállalatnál nincsenek tömegesen betöltetlen pozíciók, noha több budapesti üzletükben vannak üres helyek; vidéken csak néhány ilyen akad.

Forrás: MW

A Lidl arról számolt be, hogy az elmúlt egy évben több mint ötszáz új dolgozója lett, ami 10 százalékot meghaladó növekedés. Ez az áruházlánc is azt tapasztalja, hogy az osztrák határhoz közel nehezebb megtalálni az új munkatársakat, országszerte mintegy száz álláslehetőséget kínálnak, főként bolti és raktári munkakörökben.

Nem tapasztalt jelentős eltérést a munkavállalói létszámban az elmúlt egy évben az Auchan, a társaság tájékoztatása szerint a néhány százalékos növekedés az online áruház bővítésének vagy a Szekszárdon nyitott új szupermarketnek tudható be. Leginkább a Pest megyei térségben érzik a szakképzett munkaerő hiányát.

Amíg 2016 végén mintegy 2400-an dolgoztak az Aldinál, addig 2017 végén már több mint 2900-an. A vállalat úgy látja, nincs számottevő munkaerőhiány, igaz, a további terjeszkedés miatt vannak nyitott pozícióik.

A bérfejlesztés kapcsán a Tesco hangsúlyozta,

2017. január óta 11,1 milliárd forintot fektettek a munkatársak bérének növelésébe.

Az idén januártól az áruházláncnál elérhető legalacsonyabb bruttó bér a legalább fél éve állományban lévők esetében 197 ezer forint. A hipermarket emellett bérpótlékkal, havi 16 ezer forintos cafeteriával és egyéb juttatásokkal – például 10 százalékos dolgozói kedvezménnyel, iskolakezdési és karácsonyi utalvánnyal – egészíti ki a fizetéseket. Nagy hangsúlyt fektetnek a képzésre is, tavaly 2473 munkatárs végzett el OKJ-s tanfolyamot, ebből 1675 fő valamely kereskedelmi szakmacsoportban.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.