BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Épül a török atomerőmű

Megkezdődött az Akkuyu Atomerőmű építése: az orosz Roszatom törökországi projektjének nyitányaként az első adag beton kiöntését az orosz és a török elnök videoközvetítésen keresztül követte.

A törökországi Mersin tartományban épülő Akkuyu Atomerőmű területén az első adag betonnak az alaptestbe történő beöntésével 2018. április 3-án a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern megkezdte Törökország első atomerőművének építését – áll a Világgazdaságnak elküldött közleményben. Az ünnepségnek videoközvetítésen keresztül vett részt Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök.

Az Akkuyu Atomerőmű 1-es blokkja várhatóan 2023-ban indul. A projekt Oroszországban és Törökországban is új, korszerű és jól fizető munkahelyeket teremt, fejlett gyártókapacitások és technológiák jönnek általa létre

– mondta az ünnepség résztvevőinek Vlagyimir Putyin. Hozzátette, hogy az építkezésen korszerű mérnöki megoldásokat, gazdaságos és megbízható technológiát alkalmaznak. „A legmagasabb szintű biztonsági követelményeket és környezetvédelmi normákat alkalmazzák majd. Meggyőződésem, hogy 2023-ban Törökország profitál majd abból az energiából, amelyet az új, magas technológiai színvonalat képviselő atomerőműben termelnek” – közölte az orosz elnök.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök azt mondta, hogy az Akkuyui Atomerőmű 2023-as üzembe helyezésével

Törökország belép az atomenergiát használó országok klubjába,

e létesítmény adja majd az ország áramszükségletének tizedét.

Fotó: VG

Az esemény kapcsán Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság Törökországban korszerű, biztonságos 3+ generációs atomerőművet épít, amelynek négy VVER-1200-as nyomott vizes blokkja megfelel az összes nemzetközi biztonsági követelménynek.

Oroszországban már sorozatban építjük az uj generációs blokkokat. Kereskedelmi üzemben termel a Novovoronyezsi Atomerőmű 6-os blokkja és februárban megkezdte az üzemet Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokkja. Ezek sikeres üzeme igazolja az orosz technológia megbízhatóságát.

Ismertette továbbá, hogy az Akkuyu Atomerőmű az orosz-török együttműködések között a legjelentősebb beruházás, amely az előzetes ütemterv szerint halad a török partnerekkel. Az Akkuyu Nuclear nevű társaság már megkapta a létesítési engedélyt a TAEK török atomenergetikai hatóságtól, március végén pedig a reaktorépület építési engedélyét is kiadta a Gulnar kerület illetékes hivatala.

Előzőleg a JCS Akkuyu Nuclear stratégiai befektetői státust kapott a török gazdasági minisztériumtól, ami egyebek közt vám- és adómentességet illetve adókedvezményeket is például az áfára és a nyereségadóra.

Az Akkuyu Atomerőmű összteljesitménye 4,8 gigawatt lesz, tervezésének alapjául a Novovoronyezs II-es építése szolgált. Az atomerőmű BOO (build-own-operate) konstrukcióban létesül, a megrendelő és beruházó egyben az Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi projektcég, a projekt főtervezője az Atomenergoprojekt, fővállalkozója az Atomsztrojekszport (mindkettő a Roszatom mérnöki divíziójához tartozik), a fejlesztő pedig a Rusatom Energy International. A tervek szerint a reaktort és berendezéseit valamint a turbinagépház berendezéseit az Atomenergomas, a Roszatom gépgyártó egységének vállalatai gyártják és szállítják. A VVER reaktor főkonstruktőre az OKB Gidropressz vállalat. A turbinát az AAEM, az Atomenergomas és General Electrichez tartozó Alstom Power Systems vegyesvállalata szállítja majd. Az Akkuyu Atomerőmű tervezett üzemideje 60 év, amely 20 évvel meghosszabbítható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.