BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felemás negyedévet zárhatott a Richter

Enyhe forgalomnövekedés mellett csökkenő nyereséget realizálhatott a Richter az év első három hónapjában. Profitsoron már látszani fog az Esmya-értékesítés visszaesése.

Május 8-án, éjfél után érkezik a Richter gyorsjelentése az első negyedévről. Addig, illetve az Esmya gyógyszer hatósági felülvizsgálatát követően a (rész)eredményeik közléséig várhatóan az 5000–5500 forint közötti sávban oldalaznak a Richter-részvények – mondta a Világgazdaságnak Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője. A KBC elemzése szerint felemás eredményekkel zárulhatott a gyógyszergyártó első három hónapja: a bevételek a negatív hatások ellenére emelkedhettek az előző év azonos időszakához képest, a pénzügyi sor ugyanakkor kedvezőtlenül alakulhatott.

Az EMA döntése napon belül extrém volatilitást hozhat a piacra
Fotó: Kallus György

A december óta tartó, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által indított felülvizsgálat következő fontos állomása április 30., a szakértői értékelések eredményei ekkor kerülnek az EMA két munkacsoportja – a Farmakovigilanciai Kockázatértékelő Bizottság (PRAC) és az Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerek Bizottsága (CHMP) – elé.

Így a piac figyelme a negyedéves számok mellett az Esmya-ügy fejleményeire összpontosulhat inkább. Az időszak összesített árbevétele 118,1 milliárd forinttal zárulhatott a KBC kalkulációi szerint, ami 4,8 százalékos növekedést feltételez 2017 első negyedévéhez képest.

A gyógyszergyártási szegmens forgalma pedig minimálisan emelkedhetett 94,2-ről 94,6 milliárd forintra. Erősen teljesíthetett a lengyel és a román piac, Nyugat-Európában viszont a kieső Esmya-bevételek miatt 7 százalékos visszaesés valószínűsíthető.

Az Egyesült Államokban a jól alakuló Vraylar-eladásokat rontotta a gyenge dollár, a devizahatások a Richter szempontjából kedvezőtlenül alakulhattak az orosz piacon is. A rubel és a dollár időszakos gyengülése miatt forintban számolva 4,5-5 milliárd forinttal lehet kevesebb a negyedéves árbevétel. Az év első három hónapjának üzemi eredménye 15,7 milliárd forintról 15,5-re mérséklődhetett, a nettó nyereség viszont jelentősen alacsonyabb lehet az egy évvel korábbihoz képest.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.