Az egy hónapos akció alatt 4715 vizsgálatot végeztek, 88 esetben figyelmeztették a szabálytalankodókat, 154 alkalommal pedig bírságot szabtak ki, mintegy 13,5 millió forint értékben. A több mint húszezer megvizsgált élelmiszertételből 349-et, összesen mintegy 9,5 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból.
A március 1-jétől április 2-ig tartó tavaszi szezonális ellenőrzés vizsgálatai az élelmiszer-előállítás, -forgalmazás és a vendéglátás területére egyaránt kiterjedtek. Főként a sonkák, a tojás, a különböző édességek, az alkoholos italok, illetve a szezonális zöldség- és gyümölcsfélék voltak a vizsgálatok tárgyai, újdonságként a tojásfestékeket ellenőrizte a hatóság.
A 2017-es ellenőrzéssel nagyságrendileg azonos számú vizsgálatot végeztek a szakemberek. A szankciók között 18 százalékkal kevesebb figyelmeztetés és 5 százalékkal kevesebb bírság született az előző évhez képest. A feltárt hiányosságok között a nyomon követhetőségben volt a legszámottevőbb a javulás: míg 2017-ben az ellenőrzések 2,5 százalékánál észleltek problémát e téren az ellenőrök, addig ez az arány idén 1,3 százalékra csökkent.
A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.