BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megduplázta adózott eredményét a Telekom

A főbb sorokon javított az egy évvel ezelőtti eredményén a Magyar Telekom. A bevételek 6,5 százalékkal 149,6 milliárd forintra nőttek.

A főbb sorokon javított az egy évvel ezelőtti eredményén a Magyar Telekom – derült ki a társaság keddi piaczárás után közzétett első negyedéves gyorsjelentéséből.

A bevételek 6,5 százalékkal 149,6 milliárd forintra, a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 9, a működési eredmény 20, a nettó eredmény pedig 97 százalékkal nőtt.

Az elemzői konszenzust árbevételben és profitban is felülmúlta a cég, az EBITDA hajszálra a konszenzusban szereplő 41,9 milliárd forint lett. Ezek a számok a tavalyival azonos számítási metódus alapján értendőek. A vevői szerződésekből származó árbevételben új standardot hozó IFRS 15 szabvány bevezetése kapcsán minden soron jobban növekedtek a számok az első három hónapos időszakban. Az IFRS 15 alapelve, hogy a vevőknek átadott árukért vagy szolgáltatásokért várható bevétel is szerepel az adatokban. Az új szabvány alkalmazása jelentős változásokat eredményezett a csoport pénzügyi kimutatásaiban. Ez alapján az összes bevétel 7 százalékkal 150,6 milliárd forintra, az EBITDA 11 százalékkal 42,6, a működési eredmény 25 százalékkal 15,7, az adózott eredmény pedig 112 százalékkal 8,7 milliárd forintra nőtt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az árbevételnövekedés folytatódott a rendszerintegráció, a készülékértékesítés, valamint a mobil adatforgalom területén. A szabad készpénz-állomány 250 millió forintos pluszról 9,9 milliárdos mínuszba fordult a működő tőkében tapasztalt kedvezőtlen átmeneti változások, részben a készülékszállítóknak történt magasabb kifizetések miatt. A nettó adósság a teljes tőke arányában 34,8 százalékról 34,4 százalékra csökkent, ami a gyorsjelentés szerint az IFRS 15 bevezetése kapcsán az eredménytartalékban bekövetkezett változások következménye.

A társaság változatlanul hagyta az idei célkitűzéseit, nagyjából 600 milliárd forint árbevételt és 190 milliárdos EBITDA-t várnak. Az osztalékcélt is 25 forinton hagyták.

Erősen kezdtük az évet, miután megerősítettük pozíciónkat több kulcsterületen, így az előfizetéses mobil és vezetékes szélessávú szolgáltatások terén. Jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy 2018-ban is növekedést érjünk el

– nyilatkozta Christopher Mattheisen, vezérigazgató.

„Jól sikerült a Magyar Telekom negyedéve, minden jelentősebb soron növekedést láthattunk. Fontos, hogy a mobil üzletágban a hangalapú bevételeket úgy mentek feljebb, hogy tavaly ilyenkor még volt európai uniós roamingdíj. Ennek eltörlését ki tudta nőni a cég. Pozitív fejlemény, hogy a vezetékes készülékértékesítések jelentősen emelkedtek, amely a kétéves hűségidős csomagok értékesítésével magyarázható” – mondta Világgazdaságnak Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemző helyettese.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.