BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mozgalmas hetek jönnek a Richter piacán

Az elemzői várakozások szerint a Richter első negyedéve egyaránt zárulhatott növekvő és csökkenő árbevétellel.

Átlagos forgalom mellett határozott árfolyam-emelkedéssel fogadta szerdán a hazai tőkepiac a Richter értékesítési partnerének, az Allergannak a negyedéves beszámolóját. A cari­prazine hatóanyagú, a tengerentúlon Vraylar néven bevezetett, Richter-fejlesztésű gyógyszer forgalmazásából royalty formájában részesedik a hazai gyógyszergyártó.

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke (b) és Orbán Gábor vezérigazgató beszélget a Richter Gedeon Nyrt. éves rendes közgyűlésének kezdete előtt a fővárosi Honvéd Kulturális Központban 2018. április 25-én
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az első negyedévben 84,4 millió dollárért értékesített Vraylart az Allergan az Egyesült Államokban, ami az előző év azonos időszakához képest 57,5 százalékos növekedés, ugyanakkor visszaesés a legutolsó negyedévhez – 87,7 millió dollár – képest. A negyedéves bázison mért 3,8 százalékos csökkenés azért fontos, mert ezzel megtört a készítmény amerikai bevezetése óta tartó növekvő trend az értékesítésben.

A negyedéves Vraylar-eladások után az Erste kalkulációi szerint 14-15 millió dollár bevételre tehet szert a Richter, az Equilor számításai alapján ennél kicsit több, 15,2 millió dollár royalty illeti meg a magyar gyógyszergyártót.

Kedvezőtlen lesz a ro­yal­tybevételek alakulásával kapcsolatos árfolyamhatás: 2017 első negyedévében 280-290 forint volt a dollárárfolyam, míg most 250–260 forint között ingadozik. Az Allergan jelentésében szerepel utalás az Esmyára is: a közlemény szerint a cég továbbra is bízik a kedvező érték-kockázat arányban. Ennek a készítménynek az amerikai bevezetése legkorábban augusztusban esedékes.

Piacmozgató események hiányára nem panaszkodhatnak a Richter-részvényekkel kereskedő befektetők a következő hetekben sem: kedden kiderül, hogyan alakult a gyógyszergyártó első negyedéve, május közepén pedig lezárulhat a december óta húzódó Esmya-felülvizsgálat is. Eddig egy elemzőház készített prognózist a Richter első negyedéves beszámolója előtt: a KBC Equitas várakozásai szerint 118,1 milliárd forintos, 4,8 százalékkal növekvő árbevétel mellett, 13,4 milliárd forint lehetett az első negyedéves nettó nyeresége.

Árfolyam-befolyásoló események

Május 8.: első negyedéves beszámoló

Május 9.: frissített szakértői jelentések értékelése az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) munkacsoportjaiban

Május 14–17.: végleges ajánlás az Esmyával kapcsolatban az EMA-tól

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.