BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekvő árbevétel a Richternél

Az Esmya értékesítése 22,6 százalékkal csökkent az év első három hónapjában.

Éjfél után tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Richter. A konszolidált árbevétel 113,9 milliárd forint lett, 1,1 százalékkal magasabb, mint 2017 hasonló időszakában.

A gyógyszergyártó üzleti eredménye (EBIT) 5,7 százalékkal, 17,68 milliárd forintra nőtt, míg az adózott nyereség közel 30 százalékkal esett vissza: a 14,5 milliárd forintos nettó profit részvényenként 78 forintnak felel meg.

A különböző piacok árbevétel növekedését ellensúlyozta a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulása: éves összehasonlításban a dollár 15,4, míg a rubel 11,7 százalékkal gyengült az euróhoz képest. Míg tavaly 4,4 milliárd forint volt az első negyedévben a pénzügyi nyereség a Richternél, ez 2,4 milliárd forintos veszteségbe fordult át a két kulcsdeviza jelentős gyengülése miatt.

Fotó: Kallus György

A kiemelt készítmények közül a Cariprazine (Vraylar) 14,9 millió dollár royalty bevételt hozott a Richternek, 52 százalékkal többet, mint egy éve.

Az Európai Gyógyszerügynökség átmeneti intézkedései miatt új kezelésekben február óta ideiglenesen nem használható Esmya árbevétele 16,1 millió euróra csökkent,

ami 22,6 százalékkal alacsonyabb a tavalyi bázisidőszakhoz képest. Részben ennek, illetve az oroszországi forgalmazás visszaesésének hatására a nőgyógyászati készítmények eladása 5,2 százalékkal 113,6 millió euróra csökkent az első negyedévben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.