BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin terve a Richter orosz nyereségét is befolyásolja

Az árképzés állami kontrolljának növelését pozitívan fogadták az Oroszországban működő gyógyszercégek.

Csaknem 10 százalékos éves költségmegtakarítás várható egy oroszországi intézkedéscsomagtól, amely az állami gyógyszerközbeszerzések árképzését reformálná meg. Azt azonban még nem tudni, hogy a reform miként érinti a magyar Richter orosz eladásait. A Vlagyimir Putyin orosz elnök által kezdeményezett intézkedések egyik eleme, hogy az állami kórházak júliustól már csak a helyettesítő gyógyszertermékek súlyozott átlagára alapján vásárolhatnak gyógyszereket. Jövő év elejétől pedig a különböző gyógyszer-kategóriákra meghatározott referenciaárakat kell alkalmazniuk.

Az orosz piacon az állami intézményi gyógyszerbeszerzések éves értéke 8 milliárd dollár, azaz 500 milliárd rubel.

Fotó: AFP

Az árképzési rendszer átalakítása régóta hangoztatott terv, eddig azonban csak a megrendelések monitorozására és elemzésére történtek intézkedések. Az új árképzési rendszertől jelentős árcsökkenést vár az orosz kormányzat, a Pharma Letter kalkulációja szerint az állam 30-50 milliárd rubel megtakarítást érhet el évente. A helyi egészségügyi minisztérium emellett a beszerzésekhez kapcsolódó korrupció visszaszorulását, a gyógyszerhiány mérséklődését, a kórházi és nagykereskedői készletek optimalizálódását is reméli az intézkedéscsomagtól.

Az árképzés állami kontrolljának növelését pozitívan fogadták az országban működő gyógyszercégek is. Elemzők szerint a piaci versenyre is kedvező lesz a hatása, az állami kézben lévő kórházak, egészségügyi intézmények kiadásai pedig értelemszerűen csökkennek majd. A piac ezen szegmensének várható zsugorodása viszont nem a legegészségesebb állapotukban éri az orosz gyógyszergyártókat.

Idén az első öt hónapban – termelői áron – 132,2 milliárd rubel értékben állítottak elő pirulákat, ami a még viszonylag jól záruló májusi időszak ellenére is 2,3 százalékos visszaesés az előző év január–májusához képest. A termelés csökkenése még szembetűnőbb a volumen tekintetében – írta a GMP News –, az előállított 1,63 milliárd doboz gyógyszer 12 százalékkal kevesebb, mint amennyit 2017 azonos időszakában gyártottak.

A kereslet csökkenése a nem vényköteles termékeknél 13, míg a receptre kaphatóknál 11 százalékos volt. A magyar Richter második negyedévről szóló eredménybeszámolója augusztus másodikán jelenik meg, kérdés, hogyan alakult az orosz külpiac teljesítménye.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.