BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hernádi Zsolt: Újabb mérföldkőhöz érkezett a Mol-csoport

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Mol-csoport, a társaság megállapodott a ThyssenKrupp Industrial Solutions AG képviselőivel abban, hogy a vállalat fogja felépíteni a csoport poliol üzemét – mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Hernádi Zsolt felidézte, hogy a magyar kormány 131 millió euróval támogatja a beruházást, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott.

A Mol által választott technológia előnyeiről szólva kiemelte, a poliol gyártása során melléktermékként mindössze tiszta víz keletkezik.

A cégcsoport közleménye szerint

az 1,2 milliárd euróból megvalósuló üzem kivitelezése 2018 IV. negyedévében kezdődik Tiszaújvárosban, és a tervek szerint 2021 második felében kezdheti meg működését.

Mint írják, a projekt a Mol-csoport történetének legnagyobb organikus beruházása, amelynek köszönhetően az egyetlen integrált poliolgyártó lesz Közép-Kelet-Európában.

Marcel Fasswald, a ThyssenKrupp ügyvezető igazgatója és Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója
Fotó: Mol

A poliol az alapanyaga a poliuretánnak, amely az ipar „svájci bicskája”: szinte mindenhol hasznosítják az építőipartól a bútorgyártáson át az autóiparig, textiliparig.

Mindenki jól jár az új gyárral

„Az új poliol komplexum nemcsak a Mol-csoport és Magyarország számára kiemelt projekt, hanem nekünk is. A már bizonyított technológiák és az innovatív megoldások ötvözésével közösen új mércét állítottunk fel a hatékonyság, a környezetvédelem és az automatizálás terén. Várakozással tekintünk a további együttműködésre, és büszkék vagyunk arra, hogy a vegyipari üzemek tervezésében, és a hasonló nagyberuházások kezelésében szerzett több évtizedes tapasztalatunkkal segíthetjük a projektet. E mellett a poliol projekttel tovább erősítjük a thyssenkrupp üzemtervezési üzletágát is” – idézi a közlemény Marcel Fasswaldot, a ThyssenKrupp ügyvezető igazgatóját.

A Mol 280 milliárd forintos fejlesztést indít

A beruházás bizonyíték arra, hogy Magyarország jelentősen megerősödött, hiszen megvan a beruházók bizalma és léteznek olyan nagy, nemzeti vállalatok, amelyek nyitottak és képesek is az újabb, nagy fejlesztésekre – mondta tavaly októberben Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.