BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bejöhet az országnak az Ipar 4.0

Az Ipar 4.0 révén óvatos becslések alapján is akár 10 százalékos hatékonyságnövekedés érhető el. Most az agráriumon, ezen belül kiemelten az élelmiszeriparon a sor, hogy a már meglévő technológiákat ésszerűen alkalmazza sajátos feladataira – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Szent István Egyetemen tartott „FoodConf” nemzetközi konferencián.

Az esemény kiemelt témája az Ipar 4.0 az élelmiszerszektorban, valamint szóba kerülnek az élelmiszergyártás, – logisztika, – kereskedelem, – biztonság és táplálkozás témakörei is.

Zsigó Róbert előadásában elmondta, a 2015-ben elfogadott Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiánk is megfogalmazta, hogy Magyarország nemzeti érdeke a hazai lakosság egészséges, biztonságos és megbízható élelmiszer ellátását a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásokból biztosítani.

A tárca meghatározó célja a lehető legmagasabb hozzáadott értéket itthon előállítani, és a hazai szükségletet meghaladó élelmiszerek exportjával javítani a nemzetgazdaság helyzetét. Ezen kívül kiemelkedően fontos a vidék önfenntartó képességét, munkalehetőségeit megőrizni és ezt az élelmiszer-feldolgozás arányának növelésével is javítani – tette hozzá.

Fotó: Kallus György

Mint ismertette: az Ipar 4.0 (a negyedik ipari forradalomra utalva) az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódását, ezen keresztül a gyártási módszerek alapvető megváltozását elhozó időszak. A forradalmi átalakulás a szemünk előtt történik, és az lesz a nyertese, aki puszta nézőből a folyamat alkotó résztvevőjévé válik.

Az államtitkár kiemelte:

az Ipar 4.0 megoldások alkalmazásával az élelmiszeriparban is gördülékenyebbé és kiszámíthatóbbá tehető az ellátási lánc, vagy előre diagnosztizálhatóak a meghibásodások, így elkerülhetőek a nem tervezett leállások.

Emellett növelhető az energiahatékonyság és garantálható az élelmiszerlánc-biztonsági szabályozásnak való megfelelés.

Az Agrárminisztérium államtitkára elmondta, hogy szerencsére az Ipar 4.0 bevezetése a hazai élelmiszeriparban is megkezdődött. A kormány célja az Ipar 4.0 átállás folyamatának gyorsítása és elősegítése, ezzel is növelve a hazai élelmiszeripar EU-n belüli pozícióját.

A következő évtizedben ezek a megoldások nagyban hozzájárulhatnak a mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipar fejlődéséhez, ráadásul az iparágat jellemző magas munkaerőhiány miatt kialakuló kapacitáskorlátok megoldására is megfelelő választ adhatnak

– hívta fel a figyelmet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.