BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kkv-kat támogat az EXIM

„A térségi nagyberuházások hatása a helyi kis- és középvállalkozások helyezére” címmel szervezett szakmai konferenciát az EXIM szerda délelőtt Debrecenben.

A rendezvényen részt vett dr. Szép-Tüske Rita, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Exportfejlesztési Koordinációs Főosztályának vezetője; dr. Barcsa Lajos Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere; Jákli Gergely, az EXIM vezérigazgatója; Szabó István Attila, az EXIM üzleti vezérigazgató-helyettese, valamint Póser Zoltán, az EDC Debrecen Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester hangsúlyozta, hogy a gazdasági fejlődés teremti meg a város stabilitásának alapját. Jelenleg közel 8000 működő gazdasági társaság van a régióban, melynek nagy része a mikro-, kis- és közepes vállalkozások közül kerül ki. Kitért arra is, hogy a város minden segítséget megad a vállalkozásoknak. Az adminisztrációs folyamatok gyorsítása érdekében Vállalkozói Információs Pontokat hoztak létre, ahol a vállalkozások egy helyen kaphatnak meg minden információt szakértő kollégáktól.

Jákli Gergely, az EXIM vezérigazgatója
Fotó: MTI / Mónus Márton

Dr. Szép-Tüske Rita főosztályvezető előadásában elmondta:

Az új külgazdasági-külpolitikai irányvonal célja az ország külső kitettségének csökkentése, a kivitel bővítése, a célpiacok és exportágazatok diverzifikálása, a magyar kkv-k külpiaci pozícióinak erősítése, valamint a hazánkba irányuló külföldi befektetések ösztönzése révén a gazdaságpolitika célkitűzéseinek megvalósításához való hozzájárulás.

Jákli Gergely vezérigazgató előadásában a versenyképesség aspektusából mutatta be az EXIM szerepét. „Az állami tulajdonú pénzintézet feladata, hogy az exportáló vállalkozások versenyképességét segítse, mindezt teszi úgy, hogy mentesíti a vállalkozásokat az egyes pénzügyi kockázatoktól. Az elmúlt években végbement kamatcsökkentési hullám azt eredményezte, hogy a vállalkozások beruházásaikat rendkívül kedvező kamatfeltételek mellett tudták finanszírozni. Ez látszik a piaci statisztikákban, valamint a vállalati hitelállomány dinamikus kétszámjegyű növekedésében is.”

Azonban minden időszak véget ér egyszer – figyelmeztetett Jákli.

„A kamatemelkedés drágítja a finanszírozási költségeket, ami begyűrűzik a termék értékesítési árába is. Nemzetközi összehasonlításban a magyar vállalkozások kisebb arányban hasznának fix kamatozású hiteleket, mint a nyugat-európai versenytársaik, így emelkedő kamatkörnyezetben versenyhátrányt szenvedhetnek. Az EXIM ennek kockázatát képes redukálni. Az Exportélénkítő Program termékei mind fix kamatozásúak, melyek a teljes futamidő alatt változatlanok. Ezzel tudja megvédeni azt a pénzügyi tervet, amit a cégek elgondoltak a beruházások megvalósításának pillanatában”

– mondta.

A vezérigazgató hozzátette:

Az idei évben az EXIM fix kamatozású, hosszú lejáratú euro hiteleinek átlagkamata 1,29 százalék volt, míg a szintén fix kamatozású, hosszú lejáratú forint hitelek esetében 1,8 százalék.

A rendezvényt Póser Zoltán, az EDC Debrecen Nonprofit Kft. ügyvezetőjének előadása zárta, mely Debrecen térségének infrastrukturális és munkaerőpiaci fejlesztésének irányait mutatta be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.