BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább korlátozzák az olaj kitermelését

A kitermelés visszafogásának meghosszabbításáról döntöttek az olajexportáló államok. A korábban májusra és júniusra eldöntött korlátozás visszafordította a fekete arany árának zuhanását, enyhítve a termelők szorongató költségvetési problémáin, de a járvány még alacsonyan tartja a keresletet

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC), Oroszország és más érdekelt országok megbeszélésein arról született döntés, hogy

egy hónappal meghosszabbítják a kitermelés korlátozását, azaz júliusban napi 9,6 milliárd hordóval kevesebb olajat hoznak a felszínre a korábbinál.

Ez ugyan százmillió hordóval kevesebb az eddiginél, mert Mexikó nem vállalta a kiterjesztést, de a változás csekély. A piacok pénteken előre beárazták a hét végi megegyezést: a Brent olaj ára 5 százalékkal 42 dollárra, háromhavi csúcsra ugrott. A világ együttes kínálatának tizedét kitevő csökkentést az exportálók annak ellenére szükségesnek látják, hogy a kereslet emelkedőben van, Kínában, Európában és az Egyesült Államokban is fokozatosan oldják az olajfogyasztást visszavető járványellenes korlátozásokat. A világgazdaság energiaigénye azonban messze nem akkora, mint volt:

az év egészére az OPEC az egy napra eső kereslet kilencmillió hordós visszaesésére számít a válság előtti százmillió hordóhoz képest.

Fotó: AFP

Ez kiadós csökkenés, bár könnyebb a helyzet a március–áprilisinál, amikor eltűnt a globális kereslet egyharmada.

Az eddigi visszafogás sikeresnek bizonyult: az olaj ára megduplázódott a csaknem húszéves mélypontot jelentő, 20 dollár alatti hordónkénti szintről.

Bár az ár a fele a 2018-ban látottnak, az emelkedés óriási vérátömlesztés a nagy exportáló országok költségvetéseinek – ám ezt az eredményt fenn is kell tartani. Bár a kisebb termelés is bevételkiesést okoz, a kínálat túl gyors bővítése ismét lejjebb nyomhatná az árat.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.