BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ami tegnap versenyelőny volt, ma szükséglet

A járványhelyzet alatt rengeteg kkv döntött a digitalizálás mellett, s a vállalkozók alig negyede kíván teljesen visszaállni a korábbi működésére – mondta a Világgazdaságnak Szabó Melinda, a Telekom vezérigazgató-helyettese.

A digitalizálást versenyelőnynek tekintették a vállalkozások a koronavírus-járvány előtt, az elmúlt hónapok után azonban egyre több cég már a fenntartható működés elengedhetetlen részének látja – mondta a Világgazdaságnak Szabó Melinda, a Telekom vezérigazgató-helyettese.

Tapasztalatai szerint minél több digitális megoldást használ egy piaci szereplő, annál kevésbé nehezítette meg működését a járvány.

Azon cégek, amelyek korábban nem használtak ilyen megoldásokat, 40 százaléka megszűnt vagy szünetelteti tevékenységét. Az egy-két digitális megoldást használók között ez az arány 20 százalék alatti, míg azok, amelyek a technológia több vívmányát építették be a mindennapi üzletmenetükbe, sokkal válságállóbbak voltak.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A webshop, a készpénzmentes fizetési megoldások, az elektronikus kommunikáció és az online számlázás már a járvány előtt is széles körben használt funkció volt a magyar kisvállalkozásoknál, de minden esetben nagyot nőtt a használók száma, és a cégek több mint fele a járvány után is további technológiai fejlesztéseket tervez. Volt, aki a számlázást, az értékesítést vagy az ügyfelekkel, partnerekkel, vásárlókkal való kommunikációt terelte digitális útra, más a teljes működését. A kutatás szerint minden ötödik cég a járvány alatt kezdett ismerkedni az ügyfélszerzés digitális lehetőségeivel és az online hirdetésekben rejlő előnyökkel.

A pandémia miatt a digitalizáció rengeteg kkv mindennapi működésének a részévé vált,

a vállalkozók alig negyede kíván teljesen visszaállni a korábbi működésére, 40 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy abban a metódusban dolgoznak tovább, ahogy a vírusveszély alatt. A következő néhány évben a rugalmasság és az alkalmazkodás képessége lesz a legfontosabb a cégek életében, és a szolgáltatóktól is ezt várják majd.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.