BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaestek az európai energiaárak a koronavírus első hulláma alatt

Az idei első félévben csökkent az EU-ban mért energia átlagár. Magyarországon továbbra is a második legolcsóbb volt az áram és a földgáz.

A koronavírus első hulláma Európa-szerte levitte az euróban mért energiaárakat. Azonban Magyarországon volt továbbra is a második legolcsóbb az európai országok közül az elektromos áram és a földgáz – mutat rá az Eurostat friss felmérése.

Magyarországon a rögzített lakossági árak miatt leginkább az euró forint árfolyam változásai gyakorolnak hatást az euróban mért energia díjakra.

November elején már megírtuk , hogy a tavalyi évben hogyan alakultak az energiaárak Magyarországon és a többi EU tagállamban. Ezek azért voltak érdekesek mert a világjárvány előtti helyzetről adtak egy átfogó képet. Kedden azonban az Európai Unió statisztikai hivatala közzétette az idei első féléves euróba mért energiaárakra vonatkozó statisztikáit, amelyeken már látszódik a koronavírus első hullámának a hatása.

Ezek alapján Magyarországon továbbra is a második legolcsóbb volt az elektromosság és a földgáz, azonban számottevő csökkenéseket mértek a legtöbb európai ország esetében is.

A következő diagramon az uniós országokban euróban mért áramárak változásai láthatóak az idei első féléves adatok alapján.

eurostat

Míg az EU-ban átlagosan 1,6 százalékkal csökkent, addig Magyarországon valamivel több mint 6 százalékkal lett relatív olcsóbb az euróban mért villany ára.

Az unióban legnagyobb mértékben Hollandiában(30,6 százalék) esett az elektromosság tarifája.

Majd a sorban őket követi a Lettországban(13,4 százalék) és Szlovéniában(13,1 százalék) mért csökkenés.

Ezzel szemben több tagállamban még drágább is lett az villany, így Litvániában(13,7 százalék) nőtt a legnagyobb mértékben, majd utánuk következik a Luxemburgban(13,4 százalék) és Görögországban(8,4 százalék) mért emelkedés.

A soron következő ábrán már az euróban mért földgáz árak idei első féléves alakulásai láthatóak az EU országokban.

eurostat

 

A diagramon az látszik, hogy az unióban átlagosan 8,9 százalékkal csökkentek a földgáz díjak, míg Magyarországon 4,5 százalékkal lett relatív olcsóbb az euróban mért gázár a koronavírus első hulláma alatt.

Arányaiban Spanyolországban(29,7 százalék) estek a gázárak a legnagyobb mértékben,

majd őket követi Olaszország(22 százalék) és Görögország(19 százalék) árváltozása.

Ezzel ellentétben három EU tagállamban még meg is drágult a földgáz, így Szlovéniában(4,5 százalék), Hollandiában(3,1 százalék) és Németországban(1,5 százalék) mértek magasabb átlagárakat tavalyhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.