BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Key Speakers At The FII Priority Summit izrael

Izraelben költi a szaúdiak pénzét Trump veje

Az Affinity 150 millió dolláros részesedést vásárol a Shlomo autóipari egységben. Ez lenne a Kushner vezette vállalat első befektetése Izraelben.

Az Affinity Partners, Donald Trump vejének, Jared Kushnernek a magántőke-befektetési vállalkozása kisebbségi részesedést vásárolna az Shlomo autógyárban, ami a miami székhelyű s a szaúd-arábiai állami vagyonalap által támogatott cég első izraeli befektetése lenne.

Key Speakers At The FII Priority Summit izrael
Jared Kushner magántőke-befektetési vállalkozása Izrael és Szaúd-Arábia diplomáciai kapcsolatait is erősíti / Fotó: Getty Images

A Bloomberg értesülése szerint a Kushner 15 százalékos részesedést fog vásárolni az Shlomo Holdings autó- és hitelrészlegében 150 millió dollárért, amely nemcsak történelmi terjeszkedés a befektetési cégnek, hanem az eddig kizárólag belföldi tulajdonban lévő gyártó számára is újdonság lenne.

A tervezett beruházásnak jelentős politikai céljai is vannak: Joe Biden kormánya régóta dolgozik azon, hogy Szaúd-Arábia diplomáciai kapcsolatokat létesítsen Izraellel, Kushner pedig közvetítő lehet Rijád és Tel-Aviv között.

A zsidó és muszlim ország között ugyanis jelenleg nincsenek nyitva a hivatalos csatornák, s bár a királyságnak vannak befektetései Izraelben, ezek működtetése évek óta közvetítőkön keresztül, titokban történik.

Ezt alátámasztja, hogy az Affinity nyilvánosan nem kérte az ügylet jóváhagyását finanszírozó partnerétől, a Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg által ellenőrzött Szaúd-arábiai Közbefektetési Alaptól (PIF), miközben normális esetben, előzetes engedély nélkül nem hajthatna végre ilyen befektetést.

A megállapodás értelmében egy új leányvállalat jön létre, amely a Shlomo Holdings autókölcsönző, -értékesítő és -hitelezési üzletágát fogja konszolidálni, a bejelentés szerint egymilliárd dolláros tőkeértékelés mellett, ráadásul az Affinity egy igazgatót és egy megfigyelőt is kinevezne a vállalat igazgatótanácsába.

Az Affinitynek nem ez az egyetlen izraeli ügylete: belsős információk alapján jelenleg a Phoenix Holdings pénzügyi céggel is tárgyalnak a befektetésről.

Trump állhat az izraeli befektetés mögött

Hivatalosan a Biden-kormányzat is támogatja a megállapodást. Kushner évek óta közvetít Izrael és Szaúd-Arábia között, a zsidó származású üzletember Donald Trump volt amerikai elnök és jelenlegi republikánus jelölt vejeként és a Fehér Ház volt vezető tanácsadójaként pedig már régóta az Egyesült Államok érdekeit védi és képviseli a térségben.

Tel-Aviv és Rijád szövetségének megalapozása hosszú távon, Trump újraválasztása esetén javíthatna a népszerűségén, megmutatva, hogy Washington jelenlegi enervált diplomáciája a Közel-Keleten csak átmeneti állapot volt.

A gázai tengerpart nagyon értékes Trump veje szerint

Jared Kushner szerint Izraelnek el kellene távolítania Gáza lakosságát, hogy befejezze a terület megtisztítását.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.