BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a Wizz Air a reptéren hagyott 14 éves fiú esetéről

Rómában ragadt egy 14 éves fiú, nem engedték fel a Wizz Air gépére. A Wizz Air átfoglalást és kártérítést ajánlott fel.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy egy 14 éves fiú egy csoportos utazáson vett részt Olaszországban, már éppen hazafelé indultak, amikor a Wizz Air légitársaság alkalmazottai közölték vele, hogy ő nem szállhat fel a gépre. Az édesanya otthonról aggódott a fiáért, a légitársaság azonban szóba sem állt vele. 

WizzAir Airbus A321 Departing From Eindhoven Airport
Fotó: NurPhoto / AFP

A helyzetet a túlfoglalás okozta, a Wizz Air szerint nem volt elég hely a fedélzeten lévő összes utas számára, ezért a római reptéren hagytak egy 14 éves kisfiút. 

„A Wizz Air a legnépszerűbb útvonalakon egyes járatokat kissé túlfoglalja, hogy a meg nem jelent utasok helyét mások elfoglalhassák. Ez bevett gyakorlat a légi közlekedési iparágban, és összhangban van a vonatkozó fogyasztóvédelmi jogszabályokkal” – közölte a cég a Világgazdasággal. 

A légitársaság megfogalmazása szerint abban a rendkívül valószínűtlen esetben, ha az összes utas megjelenik, önkéntesek jelentkezését várják, akiknek különböző ösztönzőket kínálnak a későbbi utazásra, vagy az utoljára bejelentkezett utasokat a következő járatra foglalják át, és ennek megfelelően kártérítést kapnak.

„Az esetben érintett 14 éves fiú egy csoporttal utazott, de a többiektől eltérően egyéni foglalással rendelkezett, és elmulasztotta az előzetes online utasfelvételt. Ezért a repülőtéren a földi kiszolgáló személyzet úgynevezett standby jegyet tudott kiállítani, amellyel akkor utazhat, ha az összes utas beszállt, és még van szabad hely” – írta a Wizz Air.

A cég szerint a helyzetet megbeszélték a csoport vezetőjével, aki át akarta adni a helyét a fiúnak, de a csoportban volt 14 év alatti is, aki 

a Wizz Air szabályzata szerint nem utazhatott kísérő nélkül. 

„Ugyanakkor a szabályzatunk lehetővé teszi, hogy a 14 éves és idősebb gyermekek kísérő nélkül utazzanak, és ez az információ megtalálható a Wizz Air weboldalán” – írta a cég.

A Wizz Air átfoglalást és kártérítést ajánlott fel az utasnak. A fiú, aki közben folyamatosan kapcsolatban volt telefonon édesanyjával, végül úgy döntött, hogy másik járatra vesz jegyet, és alternatív útvonalon jut vissza Izlandra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.