BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dőlt tavaly a pénz a MET csoporthoz

Az egy évvel korábbi több mint duplájára, 41,5 milliárd euróra nőtt a MET csoport tavalyi forgalma, jól szerepelt az LNG-, most pedig gyorsít a zöldüzletága.

A svájci központú, magyar hátterű és a nemzetközi piacon aktív MET csoport a 2021-es 18,1 milliárd euró után tavaly 41,5 milliárdos konszolidált árbevételt ért el, a növekedés mértéke fennállása óta a legnagyobb volt – derül ki a közleményéből. További pénzügyi mutatót nem közölt, de az eredményeit kiválónak értékelte, és kiemelte, hogy a 2022-es piacot sosem látott áremelkedések, változások és bizonytalanságok jellemezték. Pénzügyi eredményeit külső segítség nélkül érte el, mégpedig integrált üzleti modelljének és stabil kockázatkezelési képességének köszönhetően.

Németországi úszó LNG-kapacitást kötött le januárban a MET
Fotó: John MAcDougall

 

Időben lépett be a csoport az LNG-piacra

A vállalat 2022-ben több mint 30 terrawattóra (TWh) cseppfolyósföldgáz (LNG)-szállítmányt importált Horvátországba, Görögországba, Spanyolországba, Belgiumba és az Egyesült Királyságba, ezáltal az egyik földrajzilag legdiverzifikáltabb európai LNG-importőrré vált. A 30 TWh-s mennyiség jelentős növekedés a közlemény szerint, amelyben azonban egy évvel korábbi LNG-importadatot nem szerepel. 

Az LNG-piacon és az összes árbevétel terén elért növekedés azért is kiemelendő, mert a MET tavaly kevesebb gázzal kereskedett, mint 2021-ben, és az áramértékesítése is „csak" szerényen nőtt. 

Néhány mérföldkő a MET LNG piaci szerepéről: 2016-os hír hogy a MET International (METI) cseppfolyós földgázzal bővíti az energiakereskedelmi pozícióját. Első LNG-ügyletét 2017-ben kötötte, 2020 májusában a MET Croatia Energy Trade három évre 1,3 milliárd köbméter kapacitást között le a krki LNG-terminálon, most januárban a Deutsche ReGas úszó LNG-terminálján kötött le kapacitást a németországi Lubminban. A MET csoport saját gáztüzelésű erőművei, valamint saját tulajdonú és üzemeltetésű németországi gáztárolói révén tavaly is támogatta a villamosenergia-hálózatok stabilitását, illetve az általános kereslet-kínálat egyensúlyát.

Egy paksnyi zöldkapacitást tervez a MET

A csoport tavaly megduplázta a zöldenergiával kapcsolatos terveit, e szerint 2026-ra 2 gigawattra (GW) növeli a beépített nap- és szárazföldi szélenergia-termelési kapacitásait. A többletkapacitást saját megújuló eszközök divízióján, illetve a nemrég alapított vegyesvállalatán, a Keppel MET Renewables AG-n keresztül hozza létre. A MET tavaly négy országban is belépett a megújuló energiaforrások piacára, Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban és Romániában történt felvásárlásokkal.

A MET csoport nemrég aláírta új, 1,23 milliárd eurós, fedezettel biztosított hitelkeretét. Az eredetileg 1 milliárd euróval indított hitelkeretet a meglévő és az új banki partnerek erőteljesen támogatták, így végül túljegyzéssel zárult.

 

A MET csoport

A svájci központú MET európai integrált energiavállalat, a tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 13 országban van jelen, 27 állam gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. Tavalyi konszolidált árbevétele 41,5 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség 109 milliárd köbméter a tőzsdei határidős szerződésekkel együtt a 2021-es 141 milliárd köbméter után. A csoport 67 terawattóra árammal kereskedett, ebbe beleszámítanak a tőzsdei határidős szerződések. A 2021-as tétel 65 TWh volt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.