BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében, miután pénteken lezárult az MVM Csoport és az azerbajdzsáni állami tulajdonú Southern Gas Corridor CJSC közötti tranzakció – közölte az MVM az MTI-vel.

A tranzakcióval az MVM megszerezte az Azerbajdzsán területén lévő Shah Deniz tengeri földgáz- és kondenzátummező termelési megosztási megállapodás 5 százalékos részesedését, és további 4 százalékos részesedést vásárolt az Azerbaijan Gas Supply Companyban, a Shah Deniz gáz- és kondenzátum mezőről termelt földgáz kizárólagos értékesítésére létrehozott kereskedő társaságban.

Floating production facility added to deep sea drilling and seismic exploration vessel fleet in Turkiye
Az MVM tranzakciója teljes mértékben illeszkedik az Európai Unió diverzifikációs törekvéseihez, azaz hogy minél több helyről szerezhessük be az energiahordozót Fotó: Anadolu via AFP

Ezzel a mérföldkőnek számító akvizícióval az MVM Csopor nagymértékben növeli nemzetközi jelenlétét, amely tovább diverzifikálja a társaságcsoport pozícióját a földgáz értékláncban. A tranzakció teljes mértékben illeszkedik az Európai Unió diverzifikációs törekvéseihez, a nemzeti energiastratégiához és az MVM Csoport növekedési stratégiájához – áll a közleményben.

Felidézték, hogy az 1999-ben feltárt, Bakutól 70 kilométerre délkeletre található Shah Deniz a világ egyik legnagyobb földgázmezője, amely évente körülbelül 29 milliárd köbméter földgázt és körülbelül 60 millió hordó kondenzátumot képes kitermelni. A földgázmező jelentős szénhidrogén-tartalékokkal rendelkezik, és közel húsz éve stabilan és megbízhatóan termel. Összesen több mint 225 milliárd köbméter földgázt és 380 millió hordó kondenzátumot termelt eddig.  

A közlemény szerint a Shah Deniz egy nem társasági formában működő, jogi személyiséggel nem rendelkező partnerség, amelyet a mindenkori tulajdonosok megbízása alapján a BP üzemeltet. A mélytengeri mezőről származó földgázt az AGSC kereskedő cég hosszú távú megállapodások alapján értékesíti azeri, grúz, török és európai partnereknek csővezetékeken keresztül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.