BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha nem Ukrajnán keresztül jön gáz, akkor búcsút lehet inteni az olcsó energiának

Az Ukrajnán át érkező gáz alternatívái jelentős drágulást hoznának.

Rendkívül fontos az Ukrajnán át érkező gáztranzit fenntartása, mert bár vannak alternatív megoldások, ezek használata a fogyasztói árak jelentős drágulásával járna – mondta Pavol Kubík, az Eustream szlovák gázszállító vállalat szóvivője a Sita hírügynökségnek nyilatkozva hétfőn. 

Zsana, 2014. november 3.
A Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepe 2014. november 3-án. A telepen tartott sajtótájékoztatón a Magyar Villamos Mûvek Zrt. (MVM) vezérigazgatója bejelentette, hogy nem lesz probléma a gázellátással az idén, gázkorlátozásra sem kell számítani.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor / MTI

„Szlovákiának ugyan az időben befejezett beruházásoknak köszönhetően megvannak a kétirányú (gázszállító) kapcsolatai a szomszédos országokkal, 

ám az alternatív források, a cseppfolyósított gáz szállítása magasabb költségekkel jár, mi több, ezt a lehetőséget bonyolíthatják egyes országokban a vezetékek szűk torkolatai is”

– mondta Pavol Kubík. Ezen tényezők mindegyike a gáz fogyasztói árának nem elhanyagolható mértékű drágulásához vezetne. 

Az Eustream szóvivője a hírügynökségnek válaszolva elmondta: az Ukrajnán át Szlovákiába irányuló gáztranzit leállításának veszélye a jövő év kezdetétől valós, ám ennek a hagyományos gáztranzitnak a fenntartása rendkívül fontos a szlovákiai fogyasztók szempontjából éppúgy, mint a régió más fogyasztói számára is. 

Pavol Kubík állítása szerint megvannak a lehetőségek az Ukrajnán át érkező gáztranzit fenntartására, ám azokról az érdekelt felek között egyelőre nem született megegyezés. Elmondta azt is, hogy az Ukrajnán át Szlovákiába érkező gáz tranzitja a nagykaposi (Velké Kapusany) belépőponton keresztül jelenleg a megrendelésekkel összhangban zajlik, ám ezeknek a megrendeléseknek a mennyisége jelentősen alacsonyabb, mint az ukrajnai válságot megelőző időkben volt.  

Lukoil-ügy: az EU nem rohan Magyarország és Szlovákia segítségére

Hivatalos közlés egyelőre nincs, meg nem erősített hír igen: az uniós országok nem támogatták tegnapi megbeszélésükön Magyarországot és Szlovákiát a Lukoil olajának Ukrajnán keresztüli újbóli szállítása ügyében. Bár a Lukoil nem küldhet olajat, két másik orosz olajcég igen. Cikkünket frissítettük.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.