BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újított az MVM a rezsicsökkentett gáz kiosztásában

Az MVM az ügyfelek visszajelzéseit figyelembe véve egyszerűsítette és tette tervezhetőbbé a kedvezménykiosztás módszerét.

Az MVM 2024. augusztus 1-jétől automatikusan módosítja és minden napra rögzíti a rezsicsökkentett árú kedvezményes földgáz mennyiségét a diktáláson alapuló és hőmérsékletfüggő havi számlázás, illetve az éves leolvasást követő elszámolások esetében.

MVM
AZ MVM figyelembe vette az ügyfelek szempontjait / Fotó: Shutterstock

 

Így a valós hőmérséklettől független, előre rögzített értékek alapján osztja ki a kedvezményes mennyiséget az év minden napjára. A változás nem befolyásolja a kedvezményes évre vonatkozó rezsicsökkentett mennyiség eddigi nagyságát, azt az MVM újabb egy éves időszakra változatlan feltételekkel és áron biztosítja. 

Egységes lesz a kedvezménykiosztás függetlenül attól, hogy az ügyfél csak fűtésre, vagy fűtésre és főzésre, illetve vízmelegítésre is használja a földgázt.

A kedvezményes mennyiség kiosztása mostantól jellemzően nem függ a tényleges hőmérséklettől, a kedvezmény mértéke minden napra előre rögzített. A kedvezmény részletes eloszlását lakossági felhasználók esetében n az alábbi táblázat mutatja be, illetve az MVM honlapján elérhető kalkulátorral bárki egyedi számítást végezhet.

  • A kedvezményes mennyiség kiosztása így alkalmazkodik a fűtési szezonhoz és a felhasználás ritmusához, hiszen a kedvezményes, rezsicsökkentett gázmennyiség télen magasabb, nyáron alacsonyabb. Az adott számlában elszámolt időszakon belül meg kell nézni, hogy melyik hónapból hány nap szerepel az elszámolásban, így lehet megállapítani a napi kedvezményes mennyiségek összegét.
  • Amennyiben az ügyfél az adott elszámolási időszak előtt nem használta fel a biztosított rezsicsökkentett árú gázmennyiséget, azt a megtakarítást az első lehetséges alkalommal felhasználjuk az adott időszak magasabb fogyasztásának részben vagy egészében a kedvezményes áron való elszámolására.
  • A 2024. augusztus 1-je előtti fogyasztásnál, ami még az előző kedvezményes évben volt, a korábban érvényes, tényleges napi hőmérsékleten alapuló jelleggörbe alapján osztja ki az MVM a kedvezményt.

Már egyszerűsített egyszer az MVM

Az MVM korábban, 2024 áprilisától az egyenletes részszámlázás esetében egyszerűsítette a rezsicsökkentett árú kedvezményes földgáz-mennyiség kiosztását. Ezen ügyfelek esetében az éves mindenkori hőmérséklettől függetlenül egységesen, naparányosan történik, azaz az ilyen elszámolást választó ügyfelek részére az év minden napján egyforma kedvezményes mennyiség jár a kedvezményes árammennyiség kiosztásához hasonlóan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.