BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, mennyivel fizetnek többet az átlagfogyasztásból kicsúszott háztartások

Tartották magukat a magyarországi háztartási áram- és gázárak augusztusban is: uniós szinten továbbra is a legalacsonyabbak volt. Európai összevetésben ugyanakkor új trónkövetelő jelent meg a lakossági árak terén.

Az Európai Unión belül augusztusban is Magyarországon volt a legalacsonyabb a villamos energia és a földgáz euróban számolt bruttó végfelhasználói ára a lakosság számára a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által közzétett diagram szerint. Az eredeti ábrát egy teljes körű európai elemzés részeként a MEKH és az osztrák energiahatóság, az Energie-Control Austria megbízásából a finnországi VaasaETT készítette az Eurostat adataiból, de azt a MEKH több, magyar szempontból fontos adattal kiegészítette.

lakosság
A hazai lakossági tarifák tartják jó pozíciójukat / Fotó: Shutterstock

 

A nem uniós norvég fővárosban volt a legolcsóbb a lakossági áram

Az egyik ilyen adat azt mutatja, hogy mekkora volt az átlagos áramtarifája annak a háztartásnak, amely 20 százalékkal többet fogyasztott a 2022. augusztusában egy rendeletben átlagosnak kimondott, és még rezsicsökkentett árra jogosító, évi 2200 kilowattórányi mennyiségnél. A különbség mintegy 15 százalék volt. 

Még az így számolt tarifa is a második legalacsonyabb volt az EU-ban. 

(Az adatok a módszertan szerint csak az adott országok fővárosaira vonatkoznak, de Magyarország esetében a fővárosi és az országos ár is azonosnak tekinthető.)

A konkrét érték a budapesti alapár esetében 9,44 eurócent volt augusztusban, a 20 százalékos túllépéssel számolt ár pedig 10,88 eurócent. A MEKH diagramján ez a két ár közé bekerült a nem uniós Szerbia fővárosának az adata is, amely 10,49 eurócent volt. Nem szerepel viszont a másik három nem uniós ország (Montenegró, Norvégia és Ukrajna) fővárosának tarifája, holott érdekesek. Podgoricában például csak hajszállal volt magasabb az ár a budapesti 120 százalékosnál (ez a VaasaETT tanulmányából olvasható ki), az eddig legalacsonyabb kijevi ár feljebb került, mégpedig a budapesti és a belgrádi köz, de a leglátványosabb az, hogy európai összevetésben Kijev helyett most Oslo taszította le Budapestet a trónról.

A legalacsonyabb augusztusi bruttó lakossági áramtarifák (euró per kilowattóra)

  1. Oslo, 7,31
  2. Budapest 9,44
  3. Kijev 9,90
  4. Belgrád 10,49
  5. Budapest 120 százalékos túllépéssel 10,88
  6. Podgorica 10,90

A budapestinél a többi uniós főváros kétharmadában legalább kétszer magasabb a tarifa, a harmadában pedig még háromszor is nagyobb. A legtöbbet Berlinben kellett fizetni (kilowattóránként 39,29 eurócentet), amelyet Prága (37,50 eurócent) és Dublin (36,03 eurócent) követett.

A kedvező magyarországi pozíció mögött a háztartási tarifák 2014-től több lépcsőben történt csökkentése, majd alacsony szinten való befagyasztása áll. A rezsicsökkentés kínálta kényelemből az említett, 2022-es változtatás vett valamennyit el, de a hazai lakosság még így is nagyon kedvezően jut az áramhoz és a gázhoz. (Igaz, a hazai versenypiaci fogyasztók viszont tavaly a legmagasabb árat fizették Európában az áramért.)

A svédek nem fűtenek gázzal

Még szembetűnőbb volt a különbség az európai fővárosokban alkalmazott bruttó lakossági végfelhasználói gázárak között. A budapesti tarifa 2,59 eurócent volt kilowattóránként – tehát a legalacsonyabb az unióban –, az átlagfogyasztás 20 százalékos túllépésével számolté pedig 5,27 eurócent. Az utóbbi uniós összevetésben a harmadik legalacsonyabb volt, de a MEKH diagramján a negyedik, mert abban a két budapesti ár közé a zágrábi (4,49 eurócent) mellett beférkőzött a nem uniós belgrádi (4,61 eurócent) is. 

A kijevi ár ezen a MEKH-diagramon sem szerepel. Augusztusban az ukrán főváros volt az európai negatív árrekorder 1,9 eurócenttel.

A jogszabályban meghatározott éves átlagfogyasztás a gáz esetében 1162 köbméter.

Bár a stockholmi ár majdnem tizenháromszor volt nagyobb a budapestinél, ezt érdemes figyelmen kívül hagyni a svéd főváros gázellátásának sajátos volta miatt. A skandináv országokban ugyanis a gázfűtés nem jellemző, Svédországban mindössze 92 ezer háztartásban van gáz. Viszont a többi gáztarifát már célszerű vizsgálni: az amszterdami 16,69 eurócenttel közel hat és félszer volt magasabb budapestinél, és a római 14 eurócentes is majdnem öt és félszer haladta meg a hazait. 

Nem visz el sokat a két számla kifizetése a jövedelemből a MEKH számítása szerint

Nagyon sokat mond az a számítás, amellyel a MEKH kimutatta, hogy egy modellezett, kétkeresős és kétfős háztartás jövedelméből mennyit visz el az áram- és a gázszámla kifizetése. Ezen a diagramon Luxembourg került a legjobb helyre 1,5 százalékkal, de mögötte rögtön Budapest áll 1,9 százalékkal. Kedvező a sorban harmadik Bécs adata is 2,1 százalékkal, és nem sokkal rosszabb Brüsszelé, Amszterdamé és Berliné sem.

A prágai adat a legrosszabb, 5,8 százalék, amelyet a lisszaboni (5,7 százalék) és a szófiai (5,3 százalék) követ. Ezek az arányok azért is nagyon kedvezőtlenek, mert az áram és a gáz mellett más tételei is vannak a lakossági rezsinek, illetve egy háztartás működtetésének. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.