BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország az európai napenergia-ágazat kulcsszereplőjévé vált

Az idei év januárja és júliusa között az Európai Unión belül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az előző év azonos időszakához képest a naperőművek által termelt áram mennyisége. Ezzel hazánk az európai napenergia-szektorban kulcsszereplővé vált – emelte ki jelentésében a londoni székhelyű Ember-kutatóközpont.

Az év első hét hónapjában Magyarország naperőműveinek termelése megközelítette a 6 terawattórát, ami éves szinten 47,7 százalékos növekedés. Ez az adat a legmagasabb a teljes Európai Unióban. 

Karnok Csaba
Az idei év első hét hónapjában közel hat terawattóra energiát termeltek a magyar naperőművek / Fotó: Karnok Csaba

A fejlesztések lehetővé teszik, hogy hazánk a teremtett környezet és a magyar emberek életminőségének védelme érdekében fokozza klímavállalását.

Kiemelendő, hogy a kutatás számításai szerint Közép-Európa napenergia-felhasználásának növekedése az uniós átlag kétszeresét teszi ki. Az elemzés szerint régiónk napenergián alapuló áramtermelése 2030-ig meghaladhatja a gazdagabb nyugati, illetve a jobb adottságokkal rendelkező mediterrán országokét is. A folyamatban kiemelt szerepük van a jól kialakított kormányzati programoknak és intézkedéseknek.

„Ezek az adatok egyszerre bizonyítják a magyar energiapolitika sikerességét, és mutatnak rá az ellene irányuló brüsszeli és baloldali támadások teljes abszurditására. Megvédjük a magyar embereket a magas energiaáraktól, és folytatjuk a sikeres szakpolitikai programjainkat. Az ezek aláásására irányuló brüsszeli törekvésekre pedig továbbra is határozottan nemet mondunk” – fogalmazott Gyürk András.

MFB ESG
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.