BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ferenc pápa arra kér mindenkit, hogy imádkozzon a nagyon beteg Benedek pápáért

Benedek pápa idős kora és meggyengült ereje vezetett a lemondásához.

Szeretnék mindenkit arra kérni, hogy mondjanak el egy különleges imát Benedek emeritus pápáért (…) Gondoljunk rá, mert nagyon beteg, kérve az Urat, hogy vigasztalja és támogassa őt

– mondta Ferenc pápa általános audienciáján. 

(FILES) In this file photo taken and handout on August 27, 2022 by The Vatican Media shows Pope Francis (R) salute Pope Emeritus Benedict XVI (L) as Benedict XVI's aide Georg Gaenswein looks on, as they prepare to meet with new Cardinals following a consistory to create 20 new cardinals in The Vatican. - Pope Francis said on December 28, 2022 that former pontiff Benedict XVI, 95, whose health has steadily been deteriorating, is "very ill" and he is praying for him.
Fotó:  Vatikáni Sajtóközpont /AFP

A Daily Mail cikke szerint a pápa kedd délelőtt a vatikáni audienciája végén megdöbbentést okozott a felhívásával, részleteket nem árult el. A 95 éves Benedek 2005 áprilisától lemondásáig, 2013 februárjáig volt a katolikus egyház vezetője. 

XVI. Benedek pápa  600 év után az első pápa volt, aki lemondott idős kora és egészségi állapota miatt. A korábbi pápa egy vatikáni kolostorban él.

Ferenc pápa korábban üdvözölte elődje döntését, amely megnyitotta az utat előtte, hogy az első dél-amerikai pápává megválasszák. A hivatalban lévő pápa korábban újságírók előtt kijelentette, hogy nyitva áll az ajtó a visszavonulása előtt, majd a hónap elején elárulta, hogy 2013-as megválasztása után nem sokkal ő is benyújtotta lemondó levelét, amely akkor lépne érvénybe, ha betegség miatt nem tudja ellátni feladatait.  

Ferenc pápa nagyrészt jó egészségnek örvend, bár az elmúlt hónapokban térdfájdalmakkal küszködött, amelyek miatt tolószékbe került. Azóta úgy döntött, hogy a nyilvános szereplések során botot használ, bár az ABC spanyol újságnak adott interjújában lekicsinyelte a szenvedést, kijelentette, hogy az egyházat a fejével irányítja, és nem térdével.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.