BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Western Long-beaked Echidna in Asia.

Biosphoto / Alain Compost (Photo by ALAIN COMPOST / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

Ezt a vicces állatot 1961 óta most látták először, a névadója Attenborough – videó

Először és utoljára 1961-ben látták a hangyászsünt. A Sir David Attenborough brit természettudósról elnevezett ritka állat azóta sem halt ki, egy nemzetközi tudóscsoport megint találkozott vele, sőt kutatás közben több új állatfajt is felfedeztek.

Mulatságos, különleges, ritka fajtája az emlősöknek a monotrematák, más néven kloákások, amelyek nem elevenszülők, hanem tojásokat raknak. Közéjük tartoznak az Ausztráliából ismert kacsacsőrű emlősök, illetve a hangyászsünök, amelyek rejtőzködő életmódjáról mi sem mond többet, mint az, hogy alig néhány fajuk közül az egyiket 1961 óta most látta meg először egy nemzetközi kutatócsoport.

Western Long-beaked Echidna in Asia.

Biosphoto / Alain Compost (Photo by ALAIN COMPOST / Biosphoto / Biosphoto via AFP)
Az Indonéziában újra felfedezett faj rokona, a nyugati hosszúcsőrű hangyászsün. Fotó: AFP

A dokumentumfilm-sorozatairól közismert brit természettudósról, Sir David Attenborough-ról elnevezett hosszúcsőrű hangyászsün Indonéziában él. A tudósok expedíciója a világ egyik legfeltáratlanabb részében pillantotta meg újra Pápua tartományban, a Küklopsz-hegységben. Nem a saját szemükkel, hanem a terepen kihelyezett kamera felvételein. 

A tojásrakó emlősöknek mindössze öt élő faja ismert – írta a Sci Tech Daily. Hangyászsünt a saját szemével nagyon kevés ember látott: éjszakai állatok, nappal a föld alatt rejtőznek, és nagyon félénkek. A veszélyeztetett fajok vörös listáján szereplő Attenborough-hangyássünt sehol se látták még a Küklopsz-hegységen kívül, és ott is csak most másodszor.

Ugyanez a terület természeti különlegességek kincsesbányájának bizonyult a brit-indonéz tudóscsoport számára. Megpillanthatták például Mayr mézmadarát, amelyet másfél évtizede nem láttak korábban a feljegyzések szerint, és felfedeztek egy új fákon élő garnélarákfajt, számos új rovarfajt és egy eddig ismeretlen barlangrendszert.

A Bolygónk, a Föld narrátora továbbra is David Attenborough lesz, 97 évesen

A veterán tévés nélkül a sorozat nem lenne ugyanaz, mint vele.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.