BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Leszámolhat a monitorokkal az új AR-laptop megjelenése

Szemüveg, billentyűzet és máris kész a virtuális munkaállomás. A saját fejlesztésű operációs szoftvernek köszönhetően több képernyős asztali élmény kerül egy laptop méretű eszközbe. A hatalmas munkaállomást biztosító szemüvegnél pedig a lencsetámogatásra is figyelt a gyártó.

Piacra dobták a világ első AR – kiterjesztett valóság – laptopját, ami a jövő irodai számítógépe is lehet. A Spacetop használatánál nincs szükség nagy monitorokra, mert kijelző helyett AR-szemüveggel rendelkezik, ami 100 hüvelykes, vagyis 254 centiméteres virtuális képernyőt „vetít” a felhasználó elé. 

spacetop
Spacetop, a jövő munkaeszköze / Fotó: Spacetop

A kijelző nélküli AR-laptop, jelenleg első a világon és az izraeli Sightful terméke. A Spacetop G1-re keresztelt számítógép nagyon innovatív, hiszen az AR-szemüvegnek köszönhetően a mindennapi funkciókkal ötvözi a kiterjesztett valóságot és óriási munkaállomást tesz hordozhatóvá, akár egy hátizsákban is – írja az Üzletem.hu.

A Spacetop G1 tulajdonképpen egy AR-erőmű, ami egy-egy 1920*1080 pixeles felbontású, 90 Hz-es képfrissítési sebességű OLED-kijelzőt rendel a szemekhez. 

Az AR-szemüveg 6 W-os sztereó hangszórókat és megbeszélésekre optimalizált beépített mikrofont kapott, míg a trackpad a szokásosnál több gesztust ismer fel, viszont a billentyűzet egyelőre csak angol nyelvű.

A többi hardver is korszerű: AI-chippel, 16 gigabyte belső memóriával, 128 gigabyte adattárolóval, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 7 és 5G csatlakozási lehetőséggel, valamint eSIM és Nano-SIM slottal rendelkezik. Mindezek szerepelnek az, amivel hozza az árkategóriájában kapható többi laptop legalább elvárható minimumát. 

A kijelző egy kábelen csatlakozó AR-szemüvegnek köszönhetően virtuális és százhüvelykes 

Ez az egyedülálló opció a Space OS nevű saját fejlesztésű operációs szoftvernek köszönhetően több képernyős asztali élményt sűrít egy laptop méretű eszközbe.

Több képernyős asztali élmény / Fotó: Spacetop

A Sightful társalapító-vezérigazgatója kifejtette: 

„Azért vezettük be a Spacetopot, hogy megszabadítsuk az embereket az idő és a hely korlátaitól, mivel nem hiszünk abban, hogy az embereknek 14-es képernyőkhöz kellene ragaszkodniuk” – idézi az Interesting Engineering Tamir Berlinert.

Az üzletem.hu a Berliner interjú alapján rámutatott arra: a technológiai óriások felismerték azt, hogy a térbeli számítástechnikáé a jövő, és gőzerővel dolgoznak a megvalósításán. Egyértelmű, hogy a fejlesztéssel a szórakoztatásra és a játékokra fókuszálnak. A Sightful azonban a „termelékenységi előnyök felszabadítására” összpontosít egy olyan termékkel, amelynek az emberek minden nap hasznát veszik. 

A Spacetop G1 már bevezető áron 1700 dollárért előrendelhető, de a teljes ára 1900 dollár, vagyis kb. 690 ezer forint lesz. Az első kiszállítások októberben teljesülnek és egyelőre csak az Egyesült Államokban. Ha nagy érdeklődés követi, az európai értékesítés sem várat majd sokat magára.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.