BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kokaincápák: pozitív lett a brazil partoknál talált cápákon végzett drogteszt

A brazil partoknál talált döglött cápák felboncolása érdekes eredményre vezetett. Az állatok szervezetében százszorosa volt a kokain koncentrációja, mint amit vízi állatnál valaha tapasztaltak a kutatók. A 13 cápa szervezetébe valószínűleg a drogcsempészek által a tengerbe dobott kokainszállítmányokból kioldódott drog került bele.

Drogtesztet végeztek el 13 vadonélő cápánál, amelyeket a brazil partok közelében emeltek ki a vízből. Az elpusztult állatok helyi halászok hálóiba gabalyodtak bele. Az összes vizsgált cápa drogtesztje pozitív lett, a szervezetükben rendkívül magas volt a kokain koncentrációja.

Silhouette of Circling Sharks.
cápák
Nagy mennyiségű kokaint találtak éles orrú cápák szervezetében / Fotó: Getty Images

Százszorosa volt a 13 cápa szervezetében mért kokain koncentrációja, mint amit valaha mértek vízi állatoknál 

– írta meg a Sky News.

A kutatók szerint a drogcsempészek által az óceánba dobott kábítószerek mérgezik a helyi élővilágot. Erre a problémára már régóta felhívták a figyelmet, de eddig nem történtek érdemi intézkedések ellene.

A Florida, Dél- és Közép-Amerika melletti vizekben már több tonna kokaint találtak, amely a vízbe oldódva kerül az állatok szervezetébe. A cápákat a brazíliai Oswaldo Cruz Alapítvány vizsgálta meg egy kutatás keretében, amely az óceánt szennyező gyógyszereket vizsgálta.

A 13 elpusztult éles orrú cápát helyi halászoktól vásárolták meg, majd felboncolták őket. A faj jellemzően a part menti, sekély vizeket kedveli, így a vízbe dobott kábítószereknek egyik legkitettebb cápákról van szó.

Ez az első olyan tanulmány, amely kokaint talált vadon élő cápák szervezetében. A koncentráció az állatok májában volt a legmagasabb.

A kutatók azt közölték, hogy a munkát egy nagyon csekély kiterjedésű területen végezték, így lehetséges, hogy az amerikai kontinens part menti vizeiben sokkal nagyobb a kábítószerek élővilágra gyakorolt hatása.

2023 júniusában az amerikai parti őrség azt közölte, hogy 

majdnem 6,5 tonna kokaint foglaltak le a Karib-tengeren, valamint az Atlanti-óceánon. 

A lefoglalt kábítószer becsül értéke 186 millió dollár.

Elborította a kokain a hamburgi kikötőt

Rekordmennyiségű, több milliárd euró értékű kokaint foglaltak le a német hatóságok a hamburgi kikötőben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.