BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez a Disney-park hatalmasat bukott a világjárvány miatt

A Disney mindig nagy hangsúlyt fektetett az élményparkokra és üdülőhelyekre, de van egy park, amely nem a cég tulajdonában van, és nem kapja meg azt az anyagi támogatást, mint a többi helyszín. A Tokyo Disney Resort hatalmasat bukott a világjárvány miatt, és kétesélyes, hogy egyáltalán fel tud-e majd állni a gödörből.

A Disney élményparkjai igazi reneszánszukat élték az elmúlt években: miután a legtöbb helyen feloldották a világjárvány miatti utazási tilalmakat, özönleni kezdtek az emberek a Disney-parkokba, és csak úgy szórták a megtakarított pénzüket. Ennek köszönhetően sok Disney-üdülőhely új rekordokat állított fel, de van egy kivétel, amely kivételesen pórul járt.

Fantasy Springs opens as new area at Tokyo DisneySea in Japan, Disney
Ez a Disney-park hatalmasat bukott a világjárvány miatt / Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Kevés ország szenvedett olyan sokáig a világjárványtól, mint Japán: a sziget elhelyezkedése miatt sokáig védve volt az ország, ám ahogy leállt a turizmus, felborult a gazdaság is. Amikor a többi ország felépült, Japánt akkor érte el igazán a Covid–19, és emiatt nem jöhettek a turisták, a rájuk vonatkozó beutazási tiltásokat csak tavaly áprilisban szüntették meg teljesen – írja a Forbes. Az igazi nehézség a turisták visszacsábítása volt, és ahogy mondják: minél nagyobb valami, annál nagyobbat puffan.

Ez a puffanás a Tokyo Disney Resort volt, 

Japán leglátogatottabb vidámparkkomplexuma, és érdekes módon a világ egyetlen olyan Disney-parkja, amelyet nem a cég birtokol. A Tokió külvárosában található, 494 hektáros terület a szabadidős helyszínekre szakosodott Oriental Land Company (OLC) tulajdona.

Elmúlt a Disney-varázs

A világjárvány kitörésekor egyértelműen látni lehetett, hogy a Tokyo Disney Resort erősen meg fogja szenvedni a turisták hiányát. A vendégek számának csökkentése és a tömeges összejövetelek minimalizálása érdekében az éves bérleteket és a többnapos jegyeket visszavonták. Amíg más élményparkok már maguk mögött tudták a helyreállást, addig

a Tokyo Disney Resort 2024-es célja, hogy kilábaljon a világjárványból.

Az élménypark nehezen nyeri vissza látogatóit, ugyanis több szempontból is régimódi a működése: a műsorok többsége lottórendszert használ, amelyre a vendégeknek be kell nevezniük ahhoz, hogy helyet kapjanak. Ezenkívül a legtöbb nagyobb európai és amerikai parktól eltérően a vendégek nem tudnak beállni a sorba egészen a zárásig, mivel a sorokat megszakítják a park nyitvatartási idejéhez igazodva. 

A nehézségek közé tartozik az is, hogy például nincs elérhető internetkapcsolat a park teljes részén.

Turisták hiányában a helyiekre akarnának alapozni, ám a magas repülőjegyárak és az ingadozó béremelés arra késztette őket, hogy közelebbről is felfedezzék otthonaikat, és a Tokiótól távol élő lakosok kétszer is meggondolják a hosszabb utazásokat. 

A számok nem a cég barátai

Az éves bérletek és a többnapos vidámparki jegyek jelentős kedvezményt adnak a napijegyekhez képest – ezek megszűnésével a vendégeknek most több drága egynapos jegyet kell vásárolniuk. Részben emiatt az üzemeltető OLC előrejelzése szerint a bevétel 10,7 százalékkal, 4,3 milliárd dollárra emelkedik idén, miközben a működési bevétel minden idők legmagasabb értékére, 1,1 milliárd dollárra nő. Mindez jónak tűnhet, viszont

ahhoz képest, hogy az OLC részvényeinek összértéke idén januárban 62,7 milliárd dollárt ért, azóta 15,8 milliárd dollárral csökkent.

Vannak tervek a park gazdasági helyreállítására, de egyelőre úgy néz ki, hogy nagy változtatásokat kell bevezetni a turisták visszaszerzéséhez.

A Disney parkjai tovább növekednek

A Disney továbbra is az élményparkokban látja a jövőt: már korábban bejelentették, hogy mivel a vállalat élményparkjai tetemes nyereséggel zártak, ezért eddig nem látott bővítésbe kezdenek. A Disney több tízmilliárd dollárt fordít a következő tíz évben a parkok bővítésére és fejlesztésére.

A Josh D’Amaro vezetésével Disney a következő tíz évben 60 milliárd dolláros (közel 22 ezermilliárd forint) beruházással bővíti a parkokat.

A Disney hat üdülőhelyén mintegy 1000 hektárnyi terület áll rendelkezésre, melyeken új élményparkok vagy már a meglévők bővítései fognak épülni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.