BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népszerű trend lett zabálni a képernyő előtt – sok streamert nem érdeklik a veszélyek

A mokpang már egy több mint egy évtizede létező műfaj, viszont a Covid alatt beköltözött a streaming világába. A trend nem szól másról, mint hogy egy streamer hatalmas mennyiségű ételt fogyaszt el, miközben a közönségével beszélget – ez viszont nagy veszélyeket hordoz magával, pláne, ha mindezt kontrollálatlan környezetben teszi. A mokpangstreamereket elsősorban a túlevés és az elhízás fenyegeti.

Az evéssel kapcsolatos tartalmak mindig népszerűek voltak, de az „evős” tévéműsorok generálták a legnagyobb nézettséget. Csak idő kérdése volt, hogy a streaming korában is megtalálja helyét ez a tartalom, most viszont talán veszélyesebb, mint valaha. Már pár éve megjelent a főleg Dél-Koreából indult mokpang (külföldön mukbang) műfaj, aminek lényege, hogy a streamer nagy mennyiségű étel fogyasztása közben cseveg az őt nézőkkel. Ameddig a tévéműsorok viszonylag kontrollált környezetben történtek, addig egy mai streamerre általában nem vigyáz senki: egyedül, élőben közvetít és mire az élő chat reagálni tudna, már meg is történt a baj. 

Emotional,Food,Blogger,Recording,Eating,Show,On,Smartphone,Camera,In, trend, mukbang
Népszerű trend lett a zabálás, de sok streamert nem érdeklik a veszélyek / Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A mokpang egyébként már 2010 óta létezik, de mint sok minden, ez is a Covid alatt vált igazán népszerűvé. A műfaj egyszerű alapokra épít: egy ember (vagy akár többen is) hatalmas mennyiségű ételt fogyaszt el, közben beszélget a nézőivel – az általános csevegés (Just Chatting) amúgy is az egyik legnépszerűbb kategória a Twitchen. 

Sok nézőt az evés élménye vonz be: ők a vizuális és auditív ingerek miatt nézik ezeket a streamereket.

A mokpang viszont nem csak a mennyiségről szól: a streamerek gyakran ételritkaságokat, vagy akár különlegesen fűszeres ételeket is fogyasztanak, melyek még jobban növelhetik a rosszullét kockázatát – írja a The Times of India.

A mokpang legnagyobb veszélye a túlevés, de hosszú távon

  • elhízást,
  • függőséget,
  • szív- és érrendszeri betegségeket,
  • valamint bélrendszeri rendellenességeket is okozhat.

A mokpang már halálos trend lett

Az egyszerre nagy mennyiségű ételbevitel továbbá kihatással lehet az étkezési szokásokra is, teljesen felborulhat az étrend. Nem kell sokáig menni, hogy rátaláljunk a mokpang első áldozatára, ugyanis július közepén 

egy kínai influenszer és streamer, Pan Xiaoting élő közvetítés közben halt meg.

Családja figyelmeztetése ellenére kezdett bele a mokpang műfajába és szerette tologatni a határait, amire ez a műfaj szinte tökéletes. A kínai streamer alkalmakként akár 10 kilogrammnyi ételt is elfogyasztott egy stream közben, és 10 órán keresztül mást sem csinált, csak evett. Annak ellenére sem hagyta abba a mokpangot, hogy többször kórházba is került. Halálának okát hivatalosan nem erősítették meg, de többen arról értesültek, hogy a gyomra megtelt meg nem emésztett étellel.

A túlevés és akár az evőversenyek Magyarországon sem ismeretlenek: májusban rendezték meg először a Magyar Evőversenyek Országos Bajnokságát, ahonnan az Amerikai Világbajnokságra lehetett továbbjutni. A magyar bajnokság nem kis kihívásokat rejt magában: a tavaszi forduló első állomásán egy három kilogrammos Pad Thai tésztát kell megenni a lehető leghamarabb, de 40 percen belül. Így vagy az nyer, aki a leggyorsabban eszi meg a 3 kilogramm tésztát, vagy aki a 40 perc alatt a legtöbbet tünteti el a tányérról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.