BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Borzalmas földrengés jöhet akár még ma keleten, kitört egy orosz vulkán

Oroszország tőlünk legtávolabbi vidékén tört ki elemi erővel egy vulkán, miután erős földrengés rázta meg a környéket. A légi közlekedést is érintették az események, rövid időre vörös riadót hirdettek a repülőknek, de nem ez a szörnyű, hanem amitől ezután tartanak.

Akár egy napon belül borzalmas erejű földrengés csaphat le az eurázsiai kontinens keleti részére, miután kitört Oroszország egyik legaktívabb vulkánja.

A Sivelucs egy korábbi kitörés idején / Fotó: AFP

Vasárnap már egy 7-es erősségű földrengés rázta meg Kamcsatka keleti partvidékét az Orosz Tudományos Akadémia vulkanológusai szerint, majd kitört a Sivelucs, a kamcsatkai kerület legészakibb, legnagyobb és legaktívabb vulkánja, öt kilométeres magasságba köpve fel a hamut. A tudósok óvnak, hogy mindez egy hatalmas kitörés előjátéka lehet, ami egész rövid távon érkezhet.

Az akadémia Vulkanológiai és Szeizmológiai Intézete közzétett egy videót is a hamufelhőről, amely nem kevesebb, mint 409 kilométeres kiterjedésű volt a vulkántól keleti és délkeleti irányban, azaz majdnem széltében fedné be Magyarországot.

A Kuril-szigeteken lévő Ebeko vulkán egyidejűleg 2,5 kilométer magasra lök fel hamut az intézet szerint, amely azt nem mondta ki, hogy a földrengés indította el a kitöréseket. 

A kamcsatkai vulkánkitörésekre való reagálásokra felállított központ – jelenti az Al Jazeera – rövid időre riasztást adott ki a térségben közlekedő repülőgépeknek, de a TASZSZ hírügynökség vasárnap jelentése szerint nem volt fennakadás a légi közlekedésben, és nem jelentettek kárt a repülési infrastruktúrában. 

A következő földrengés 9-es lehet, és 24 órán belül bekövetkezhet

Az orosz tudósok szerint az első földmozgás – amelynek az epicentruma hat kilométerrel a tengerfenék alatt volt a legközelebbi várostól 108 kilométerre – előrengés lehetett, és Délkelet-Kamcsatkát hamarosan egy erősebb rengés rázhatja meg. Ez a vulkanológiai intézet szerint 24 órán belül érkezhet, és megközelítheti a 9-es erősséget.

Orosz hírforrások szerint a 181 ezres Petropavlovszk-Kamcsatkij kikötőváros – amelynek a közelében egy fontos orosz tengeralattjáró-bázis is elhelyezkedik – lakói szerint hosszú ideje nem éreztek akkora rengést, mint a legutóbbi volt. Károkról nem érkeztek azonnal jelentések.

Ami a 9-es erősségű rengést illeti, 1952. november 4-én itt volt már egy ekkora földmozgás. Haláleseteket nem okozott, de az óriási távolságra lévő Hawaiit kilencméteres hullámok érték el a következtében.

A hatalmas cunamit és a fukusimai atomkatasztrófát okozó 2011-es tenger alatti földrengés 9-9,1-es fokozatú volt.

A valódi földrengés után egy rettegett földrengés miatt mondta le külföldi útját a japán kormányfő

Japán története során először jelzett a szuperrengésre kihegyezett előrejelző rendszer. Bár a pusztító földrengés esélyét 70-80 százalékra teszik a kutatók, azt nem lehet tudni, hogy mikor csap le a szigetországra.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.