BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kulcsfontosságú iráni megbízottat likvidált az izraeli hadsereg Libanonban

Az izraeli légierő egyik vadászgépe légicsapást intézett a dél-libanoni Szidón térségében a Fatah pártjához tartozó fegyveres szervezet aktivistája ellen. Az izraeli közlés szerint Khalil al-Makdah a csapás következtében életét vesztette.

Az izraeli légierő célzott csapással megölte Dél-Libanonban szerdán az irániak megbízottját, aki pénzt és fegyvereket juttatott Ciszjordániába Izrael elleni terrortevékenységhez – jelentette be az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője.

Israeli army withdraw from eastern Khan Yunis, leaving it destroyed, izrael,
Izrael újabb sikeres akcióról számolt be / Fotó: AFP

Közlése szerint a Sin Bet belbiztonsági szolgálat és az IDF katonai hírszerzésének közös irányításával az izraeli légierő egyik vadászgépe légicsapást intézett a dél-libanoni Szidón térségében Khalil al-Makdah, a palesztinok mérsékeltnek tekintett Fatah pártjához tartozó Al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű fegyveres szervezet aktivistája ellen.

Khalil a Libanonban élő Munir al-Makdah testvére, aki 

a libanoni síita Hezbollah és az Iráni Forradalmi Gárda megbízásából terrortámadások létrehozásán dolgozik. 

Az IDF közleménye szerint mindketten az Iráni Forradalmi Gárda szolgálatában álltak, részt vettek terrorakciók vezénylésében, valamint pénzt és fegyvereket juttattak el Ciszjordániába.

Márciusban derült fény arra, hogy katonai eszközöket csempésztek Ciszjordániába olyan helyi csoportokhoz, amelyeket Khalil és Munir al-Makdah toborzott és irányított Libanonból.

Az Izraelbe küldött fegyverek mögött irániak álltak, 

Dzsavad Afari, a Forradalmi Gárda hírszerző egységének vezetője, és Azhar Bakri, a 840-es egység parancsnoka, a Forradalmi Gárda alá tartozó Kudsz-erők különleges műveleteinek vezetője – ismertette a szóvivő.

Az IDF és a Sin Bet az irániak ciszjordániai fegyvercsempészetének leleplezésén dolgozik, valamint az irániak által toborzott terroristasejtek felderítésén és felszámolásán, mert ezek veszélyeztetik Izrael és polgárainak biztonságát – áll az izraeli hadsereg szóvivőjének közleményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.