BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Majomhimlő, elhízás, depresszió: dán cégek gyógyszerei jelentik a megoldást

Száz éve kezdődött a dán gyógyszeripar szisztematikus felépítése, az alig 6 millió lelkes ország csodájára jár a világ. Az Ozempic és a Wegovy után itt a Jynneos, a majomhimlő elleni oltás – a közös bennük, hogy mindet a dán gyógyszeriparnak köszönhetjük.

Az elhízás után a majomhimlőtől is egy dán vállalat csodaterméke mentheti meg az emberiséget, csak ezúttal nem az időközben Európa legértékesebb cégévé, és a teljes dán GDP-nél nagyobbá váló Novo Nordisk, hanem a Bavarian Nordic írhatja be magát a köztudatba – mutatott rá a Bloomberg cikke.

Vials of Bavarian Nordic's Jynneos mpox vaccine., majomhimlő,
A Bavarian majomhimlő elleni vakcinája Európában is rendelkezik hatósági engedéllyel / Fotó: Kobi Wolf / Bloomberg

Az Ozempic és a Wegovy után itt a Jynneos, a majomhimlő elleni oltás

A Bavarian Nordic ugyanis az egyetlen gyógyszergyártó a világon, melynek hivatalosan is engedélyezett, bejegyzett vakcinája van a majomhimlő ellen: a Jynneos néven futó oltást az Egyesült Államokban 2019-ben, Európában pedig 2022-ben engedélyezték a hatóságok. 

A Bavarian majomhimlőoltásának története viszont nem az elmúlt években, hanem 2001-ben, a 9/11-es terrortámadást követően indult útjára, amikor is az amerikai kormány eltökélte, hogy alaposan felszereli magát mindenféle vakcinával egy esetleges biológiai támadás ellensúlyozása érdekében.

A projekt nyertese pedig a Bavarian vakcinája lett.

A Jynneos gyártója tavaly, a majomhimlő esetszámainak lassú, de annál biztosabb globális növekedésével párhuzamosan megháromszorozta bevételét, mely ezzel 740 millió dollárra nőtt 2023-ban – a cég teljes bevételének 71 százaléka a majomhimlő elleni szeréből származott.

Paul Chaplin, a Bavarian vezérigazgatója a héten a Bloombergnek úgy fogalmazott:

Raktárkészletünk és kapacitásaink is elegendők ahhoz, hogy 2025 végéig legyártsunk 10 millió adag majomhimlő elleni vakcinát. Az egyetlen dolog, ami egyelőre hiányzik, az maga a rendelésmennyiség.

A dán gyógyszergyártókban rejlő hatalmas potenciált pedig a befektetők is megérezték: a Novo Nordisk papírjai közel 50 százalékkal értékelődtek fel az elmúlt egy évben, a Bavarian Nordic felfutása azonban még ezt is felülmúlta, 80 százalék feletti pluszt hozott ugyanezen időszak alatt.

Kékkel a Novo Nordisk, naranccsal a Bavarian részvényeinek felértékelődése

Százéves projekt a dán gyógyszeripar felfuttatása

Az pedig, hogy hirtelen úgy tűnik, hogy minden gyógyszeripari áttörés egy dán cég nevéhez fűződik, távolról sem véletlen. Mint a Bloomberg cikke is kiemeli, az országban az elmúlt száz év során állami és magánvállalatok, egyetemek és a nagytőke gyakorlatilag karöltve dolgozott együtt azon, hogy a szektor felvirágozhasson – a folyamat egyik első nagy alakja maga az 1923-ban alapított Novo Nordisk volt, a Bavarian és társai pedig a 90-es években látták meg a napvilágot.

A szakértők szerint ugyanakkor a sikerben a gyógyszeripari cégeik tulajdonosi felépítésének is legalább ekkora szerepe van: a cégeket alapítványi kuratóriumok vezetik, melyek 

a hosszú távú stratégiai előrelépéseket, nem pedig a gyors profitot helyezik előtérbe, 

ez a modell ugyanakkor azt is garantálja, hogy a felfutott vállalatok dán kézben maradnak a jövőben is. Erre pedig az alig 6 millió lelkes országnak roppantul nagy szüksége van: tavaly ugyanis a Novo Nordisk egymagában volt felelős a dán DGP-növekedés durván feléért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.