BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Planet Jupiter and his satellites in outer space. Jupiter is the fifth planet from the Sun and the largest in the Solar System. Elements of this image furnished by NASA

Összeáll a Mars és a Jupiter, 2033-ig nem láthatunk ilyet

Szinte összeér ma az égbolton a vörös bolygó és gázóriás társa. A Mars és a Jupiter együttállását legközelebb 2033-ban láthatja, aki most nem nézi meg.

Ma olyan látványban lehet részünk, amilyenben majdnem tíz évig aztán nem: egy vonalba kerül három bolygó, a Föld, vörös testvére, a Mars és a gigászi Jupiter. 

Planet Jupiter and his satellites in outer space. Jupiter is the fifth planet from the Sun and the largest in the Solar System. Elements of this image furnished by NASA
Fotó: Getty Images

Az együttállás annyira tökéletes, hogy a Mars és a Jupiter szinte összeér a szemünk előtt az égbolton. Legközelebb ilyen közel egymáshoz a földi szemlélők számára – aki akarja, jegyezze fel a naptárba – 2033 december 1-jén kerülnek. A közelség persze csak illúzió: a távolság a két bolygó között valójában majdnem 600 millió kilométer. A belső bolygó Marsnál a külső planéta Jupiter 3,5-szer messzebb kering a Naptól. 

A Mars és a Jupiter augusztus folyamán már egyre közelebb került egymáshoz az égbolton. A „randevúra”, az együttállásra – amikor mintha egy dupla bolygót látnánk az égen – szerdán reggel került sor az amerikai, európai és afrikai szemlélők zöme számára. 

De az együttállás, illetve közelség még napokig megfigyelhető lesz majd éjszaka, amikor a bolygók fényét nem homályosítja el a nap.  Teljesen nem „ér össze” a Mars és a Jupiter, de a kettejük közti távolság leheletnyire, 0,3 fokra szűkül. (Egész pontosan 0,306 fokra közép-európai idő szerint 16:53-kor.) Hogy ezt az adatot tudjuk hova tenni: a telihold szélessége 0,5 fok körüli.

Az asztrológiában hívők számára nem csak látványos, fontos is

A bolygók együttállásának az asztrológia nagy jelentőséget tulajdonít, a mostaniról például ezt írja az Astronet: A Mars–Jupiter együttállása nagy energiákat hoz a mai napon, és hatását még egész héten érezhetjük.

Szellemek, UFO-k kizárva: Miben hisz a magyar?

Leginkább a gyógyítókban, legkevésbé az UFO-kban és a szellemekben hiszünk mi magyarok.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.