BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több ezer tonna lőszer hever a svájci tavak fenekén, gáláns összeg üti a markát annak, aki segít felszínre hozni

A svájci hadsereg 21 millió forinttal jutalmazza azt, aki segít megoldani az elsüllyedt lőszerek problémáját. A svájci tavak mélyén 8200 tonna lőszer hever, ezeket 1918 és 1964 között süllyesztették el. A hadsereg ötleteket vár a rengeteg lőszer felszínre hozásához.

Ötleteket vár a svájci hadsereg az alpesi ország tavaiban elsüllyesztett lőszerek kiemelésére, ennek apropójából versenyt is hirdetett a hadfelszerelésért felelős svájci szövetségi hivatal (Armasuisse) csütörtökön. A három legjobb elképzelést 50 ezer svájci frank (21 millió forint) jutalommal díjazzák.

A Swiss flag is seen on a boat near Brunnen, Switzerland, Tu
Svájc
A svájci tavak mélyén 8200 tonna lőszer hever, csak az a kérdés, hogyan lehet a felszínre hozni / Fotó:  Christophe Bosset / Bloomberg / Getty Images

A Vierwaldstatti-, Thuni- és Brienzi-tóban fürdőzők gyakran nem is sejtik, hogy mit rejt a mélység. 

1918 és 1964 között ugyanis 8200 tonna lőszert süllyesztettek el ott a szövetségi hivatal szerint. 

De más tavakban is volt erre példa, kisebb mennyiségben. A hadianyagok átlagosan 150–220 méteres mélységben vannak a tavak fenekén, és egy-két méteres iszapréteg fedi őket.

Az Armasuisse hangsúlyozza, hogy nem áll fenn veszély: a vízminőséget folyamatosan ellenőrzik, és eddig nincs nyoma annak, hogy káros anyagok váltak volna ki. Az elsüllyesztett hadianyagok esetében jórészt feleslegessé vált, lejárt szavatosságú vagy gyári hibás lőszerekről van szó.

A szövetségi hivatal ugyanakkor nem elégedett az eddigi megoldási javaslatokkal, ugyanis ezek során túl sok iszapot kellene felbolygatni, és nagy terhelés érné a tavak ökológiai rendszerét. Mindemellett kihívást jelent a részben apró, vas-, réz-, sárgaréz és alumíniumdarabok kiemelése.

Az Armasuisse mindenekelőtt vállalatoktól és főiskoláktól várja ötleteik benyújtását 2025 februárjáig. A nyerteseket áprilisban fogják kihirdetni. Az még nem dőlt el, hogy a díjnyertes projekteket meg is valósítják-e.

Korrupciós botrányba keveredett Svájc legnagyobb vállalata

Alex Beard és négy másik alkalmazott ellen emelt vádat a brit SFO. A gyanú szerint a volt olajipari vezető a Glencore nevében fizetett le nyugat-afrikai kormánytisztviselőket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.