BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtorpedóznák a telefonok kitiltását a pedagógusok

A pedagógus-szakszervezet szerint a rendelet, amely előírja, hogy a tanulók mobiltelefonjait minden reggel be kell gyűjteni, és csak a tanítás végén adhatják vissza őket, komoly alkotmányos aggályokat vet fel. A mobilok elvételének előírását több okból is kifogásolják a tanárok.

Levelet írt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak és Pintér Sándor belügyminiszternek, melyben a mobiltelefon használatának korlátozásáról szóló rendelet azonnali visszavonását követelik. Ezenkívül állásfoglalást kértek arról, hogy a nagyértékű mobileszközök megőrzését illetően kit terhel anyagi felelősség – írta meg a Mandiner.

Elementary,Classroom,With,Diverse,Children,Listening,To,The,Teacher,Asking
Szigorítják a diákok mobiltelefon használatát Romániában és "iskolai fogdába" küldhetik szeptembertől azokat a tanulókat, akik rosszalkodtak az órán
Problémás lehet a mobil-rendelet/ Fotó: Shutterstock

A szakszervezet szerint a rendelet, amely előírja, hogy a tanulók mobiltelefonjait minden reggel be kell gyűjteni, és csak a tanítás végén adhatják vissza őket,

komoly alkotmányos aggályokat vet fel.

A PDSZ-nél a tulajdonhoz való jog megsértését vélték felfedezni a diákok személyes tulajdonának, jelen esetben a mobiltelefonoknak kötelező begyűjtésében, de szerintük a pedagógusok felelősségvállalásának kérdése is komoly aggályokat szül a szakszervezet szerint, mert 

a jogszabály a pedagógusokra hárítja a begyűjtött telefonokért való felelősséget, 

amely jelentős anyagi és jogi kockázatot jelent számukra. 

Véleményük szerint ezen felül az oktatási autonómia és a pedagógiai szabadság korlátozása is megvalósulhat, hiszen „a rendelet egyenesen sértheti az iskolák és a pedagógusok szakmai autonómiáját, mivel egyes intézmények már régóta működő házirendekkel rendelkeznek, amelyek megfelelően szabályozzák a mobiltelefonok iskolai használatát anélkül, hogy azokat begyűjtenék”.

A PDSZ különösen aggasztónak nevezte azt is, hogy a rendelet végrehajtásával kapcsolatban

olyan politikai nyomásgyakorlásról érkeztek hírek, amely sérti az iskolák politikai semlegességét és az oktatási intézmények autonómiáját.

Ezeken felül a szakszervezet hangot adott annak is, hogy a diákok nagy része jogilag cselekvőképtelen, kiskorú személy. „Tulajdonukat a szülők, gondviselők kizárásával korlátozzuk – a megkérdezésük nélkül” – tették hozzá. 

A szakszervezet sérelmezi, hogy a rendeletnek nincs végrehajtási/rendelkező része és szerintük indokolatlan a mobiltelefonok használatának szabályozása kormányrendelettel, mikor annak megvan a helye egy EMMI rendeletben – áll a Mandiner cikkében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.