BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
SWEDEN-MUSIC-BEYONCE-TOURFans of US musician Beyonce queue to enter to the Friends Arena to watch her first concert of the World Tour named “Renaissance”, in Solna, north of Stockholm on May 10, 2023. Droves of fans were lined up on May 10, 2023 outside the Friends Arena in Stockholm, eagerly awaiting music royalty Beyonce, who marked the first concert on her new tour. The "Renaissance World Tour," which was announced in February after being teased last autumn, is the seminal star's first solo tour since 2016. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Beyoncé koncertfilmje tarolt, ekkora box office siker rég volt

Nem a Hálaadás utáni hétvége szokta hozni a filmsikereket Amerikában. Beyoncé koncertfilmje azonban akkorát tarolt, amire az évnek ebben az időszakában évtizedek óta nem volt példa.

Beyoncé igazi különlegességgel szolgált rajongóinak és a rá kíváncsiaknak. Sikergyanús filmekről általában úgy tartják, kár a bemutatásukat a Hálaadás utáni időszakra pazarolni, az énekesnő koncertfilmje azonban a hét végén igazi box office sikernek bizonyult.

65th Annual Grammy Awards - ShowUS-ENTERTAINMENT-MUSIC-GRAMMY-AWARD-SHOWUS musician Beyonce accepts the award for Best Dance/Electronic Music Album for "Renaissance." during the 65th Annual Grammy Awards at the Crypto.com Arena in Los Angeles on February 5, 2023. (Photo by VALERIE MACON / AFP)
Fotó: AFP

A film címe Renaissance: A Film by Beyoncé, azaz Reneszánsz: Beyoncé filmje. A 42-éves énekesnő maga írta és rendezte, és ő maga volt a producer is. A film Beyoncé sintén hatalmas sikerű idei koncertsorozatát dolgozza fel, amelyen tavaly kiadott Renaissance című lemezét mutatta be. A túra Stockholmban kezdődött május 10-én, és Kansas Cityben zárult október 1-én. 

A Hálaadás idén november 23-ára esett, a filmet az utána eső hétvégén mutatták be, és akkora siker lett, amilyent két évtizede nem hozott az ünnepet követő hétvége: a forgalmazó AMC Theatres szerint több mint 20 millió dollárt (7 milliárd forintot) hozott Amerikában. 

A Beyoncé-film versenytársai: Godzilla és Az éhezők viadala

A film nem versenytársak híján aratott. A Toho Stúdiók filmje, a Godzilla mínusz egy (Godzilla Minus One) három nap alatt mindössze 11 milliót hozott, és azóta kijött a népszerű sorozat, Az éhezők viadala előfilmje is, Énekesmadarak és kígyók balladája címmel, amiből a hét végén 14,5 millió dollárt kasszírozott a Lions Gate a Comscore szerint, és ezzel már összesen 121 millió dollárnál tart Amerikában. 

Beyoncé filmje december 1-én kezdte meg hódító útját. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban 2539 mozi vette fel  műsorára. Összesen 94 másik helyen is a mozikba került a világban, és az első három napon 6,4 millió dollár volt a bevétel – írta a The Wall Street Journal.

Taylor Swift még hatalmasabbat tarolt

Az évnek ebben az időszakában kiemelkedő a Beyoncé-film sikere, Taylor Swiftet azonban nagyon nehéz lesz letaszítani a trónról.

Októberben került a mozikba a Taylor Swift: The Eras Tour című koncertfilm, és vasárnapig már 178 millió dollár volt belőle a bevétel az Egyesült Államokban. Mekkora sikert jelent ez, azt jól mutatja, hogy az előző koncertfilm rekord, amelyet Justin Bieber ért el 2011-ben (Never Say Never) 73 millió dollárt hozott össze.

Taylor Swift milliárdos lett – Új alapokon a zeneipar és a művészek viszonya

Rajongói elkötelezettségére építve sikerrel szállt szembe a zeneipari intézményekkel a sztár, akinek a katalógusa egymilliárd dollárt érhet.

Ha az egész világon összehozott bevételt nézzük, egyelőre senki sem ért Michael Jackson nyomába. A Sony Pictures 2009-es filmje, a Michael Jackson’s This is It 262 millió dolláros bevételnél tart.

Beyoncé, vagy Queen Bey az 1990-es évek vége óta lép színpadra. Kétszázmillió lemez tadot el, és ezzel minden idők egyik legnépszerűbb előadója. Tübb, mint húsz éve él párkapocsolatban a világ egyik leghíresebb rapperével, Jay-Z-vel, akivel másfél évtizede össze is házasodtak. Beyoncé gyermekei Blue, Rumi és Sir – két lány és egy fiú –, akik közül a legidősebb, Blue még a színpadra is elkísérte a koncertkörúton.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.