BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szponzor logó
Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

Markovich Béla: az építőipar iránytűje és példaképe (X)

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója érdemelte ki idén az Év Építőipari Személyisége díjat. A kitüntetés nemcsak egyéni teljesítményét, hanem az általa vezetett cég és az egész szakma iránti elkötelezettségét is elismeri. Több mint három évtizede inspirálja és képezi a szakembereket, segítve őket álmaik építészetének megvalósításában. Beszélgetésünk során megosztotta gondolatait az elnyert díjról, a vezetői filozófiájáról, a MAPEI TV-ről, valamint arról, hogyan kívánja továbbra is segíteni az építőipar és a társadalom fejlődését.
Fotó: Mónus Márton/Portfolio

Markovich Béla 30 év alatt a Mapei Kft. ügyvezető igazgatójaként a céget egy 248 fős, évi 33,5 milliárd forint árbevételű vállalkozássá alakította. Szilárdan hisz abban, hogy a vállalati siker és a társadalmi fejlődés kéz a kézben járnak. Vezetői filozófiája és elkötelezettsége egyaránt hozzájárul az építőipari ágazat fejlődéséhez és a társadalom életminőségének javításához. Nemcsak üzletember, hanem olyan vezető, aki valóban szívvel-lélekkel teszi a dolgát, és minden lehetőséget megragad az építőipar kultúrájának és szakembereinek fejlődése érdekében.

Portfolio Építőipar 2024 díjátadó / Fotó: Mónus Márton / Portfolio

Gratulálok az Év Építőipari Személyisége díjhoz! Mit jelent számodra ez az elismerés? Mik azok az értékek és elvek, amelyek az üzleti döntéseidben és a mindennapi életében vezérelnek?

Az Év Építőipari Személyisége címre büszkén tekintek, ez az egyik legnagyobb elismerés, amit valaha kaptam. Ez nemcsak egy díj, hanem az én identitásom része, és ez teszi különlegessé számomra. Az, hogy „kívülállóként” ismernek el ezen a területen, még jobban megerősít abban, hogy valóban értékeset alkottam. Rámutat arra, hogy emberközpontú értékeim és elveim milyen fontosak mind az üzleti, mind a személyes életemben. Hiszem, hogy az emberi kapcsolatokon keresztül hozhatunk létre igazi értékeket és sikereket, ezért vezetem vállalkozásomat az emberekre összpontosítva, átadva nekik az általam megszerzett tudást és tapasztalatot, hogy mindenki számára lehetőséget teremtsek a fejlődésre és a kiteljesedésre.

Az Év Építőipari Személyisége díj / Fotó: Mapei Kft.

Az általad vezetett Mapei TV az építőipari szakembereknek szóló edukációs platform, amely a Marketing Diamond díjat is elnyerte. Mi motivált ennek a kezdeményezésnek a létrehozására, és milyen hatását látod az iparágra?

Azt vallom, hogy egy jó vállalkozás nemcsak jó termékeket és szolgáltatásokat nyújt, hanem segíti a szakembereit fejlődni és prosperálni. Ezért kiemelt figyelmet fordítunk a képzésekre, a fejlesztésekre és a szakmai közösség kialakítására, amelyben a tagok megoszthatják tapasztalataikat és szakértelmüket. A MAPEI TV kezdeményezésem célja az, hogy olyan fórumot hozzak létre, ahol a szakemberekkel közösen feltárhatjuk és megvitathatjuk a szakmával kapcsolatos témákat olyan szemszögből, amely eddig kevéssé volt fókuszban. Szeretném, hogy minél több emberhez eljusson az az információ és tudás, amely segíti őket az építési projektek sikeres megvalósításában, miközben szórakoztató módon ismerkedünk meg a szakma rejtelmeivel.

Milyen fontos kihívásokkal szembesülsz jelenleg az építőiparban, és hogyan igyekszel ezeket kezelni?

Az építőipar jelenlegi kihívásai társadalmi szintű problémákat jelentenek. A szakemberhiány, a kóklerek jelenléte és az utánpótlás kérdése mind olyan kihívások, amelyekre sürgős megoldásokat kell találni. Ez a díj éppen ezért erős motiváció is mind az én, mind pedig a csapatom számára, hogy tovább folytassuk a küzdelmet ezeknek a megoldása érdekében.

Markovich Béla / Fotó: Mapei Kft.

Milyen üzenetet szeretnél közvetíteni cégvezetőként a jövő építőipari generációinak?

Az építőipari szakmában két csoport van: azok, akik még csak gondolkoznak rajta, és azok, akik már aktívan részt vesznek benne. Azoknak, akik már ezen a területen dolgoznak, fontos üzenetem lenne: mindig tisztességgel és becsülettel végezzék a munkát, figyelembe véve a megrendelő igényeit. Vállaljanak felelősséget érte, és ha hibáznak, legyenek hajlandóak azt javítani. Fontos, hogy mindig elérhetőek legyenek a megrendelőik számára, és ha valamiért nem tudnak teljesíteni, etikusan és tisztességesen kommunikáljanak velük. Ez azért fontos, mert csak így tarthatják meg ügyfeleik bizalmát, és ezzel biztosíthatják maguknak a folyamatos munkát. Jelenlegi problémám a szakmában ugyanis az, hogy sokan dolgoznak benne olyanok is, akiknek nincs megfelelő tapasztalatuk és tudásuk. Ez káros mind a minőségre nézve, mind a szakma hírnevére.

Milyen módon tervezed folytatni a társadalmi és üzleti innovációkat a következő években a MAPEI-nél?

Az egyik legfontosabb fejlesztésünk az a szakemberajánló rendszer, amely már útjára is indult. Ez kizárólag olyan szaktekintélyeket foglal magába, akik a múltban már bizonyítottak, és a jövőben is a legjobbak között lesznek. A célom a következő két-három évben elérni, hogy a megrendelők biztosak legyenek a kívánt eredményekben, és itt keressenek szakembert. Személyesen nagyon elkötelezett vagyok a minőség mellett, és határozottan ellenzem a dilettantizmust, ami sok kárt okozhat a megrendelőknek. Ennek érdekében tervezem kiszűrni őket a piacról.

Emellett aktívan dolgozunk azon, hogy népszerűsítsük a szakmát a fiatalok körében. Részt veszünk különböző rendezvényeken, iskolai programokon és oktatási kezdeményezésekben. Támogatjuk a szakoktatást, segítünk az iskoláknak tananyagokkal és gyakorlati lehetőségekkel, hogy a diákok valós tapasztalatokat szerezzenek a szakmában. Célunk az, hogy minél több fiatal válassza ezt a pályát, mivel az iparág általában elöregedett, és szükség van frissítésre.

Ezek mellett természetesen továbbra is folytatjuk a cég fejlesztését és a belső kommunikációra használt MIA applikáció tökéletesítését. Megkezdtük a budaörsi irodaházunk kibővítésének és egy új szakképzési központ létrehozásának tervezését. Célunk, hogy még több és még jobb képzést biztosítsunk mind a már meglévő, mind az új szakembereknek. Összességében tovább folytatjuk azt, amit elkezdtünk, de most még nagyobb lendülettel és energiával.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.