BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kicsi és külvárosi a legkelendőbb lakás

Összességében a 40 négyzetméteresnél kisebb ingatlanok nagyon keresettek, míg az 50-60 négyzetméteresekre vonatkozó hirdetésekre már átlag alatti számban érkeznek érdeklődők.

A vevők az egyre kisebb alapterületű lakásokat keresik, ezzel reagálnak a folyamatos áremelkedésre – tudtuk meg az Ingatlan.com-tól. A szakportált a Világgazdaság arról kérdezte, hogyan alkalmazkodnak a vevők a lakáspiaci dráguláshoz, és miért nem csökken a tranzakciók száma a folyamatos áremelkedés ellenére sem.

Az Ingatlan.com adatai szerint a legnépszerűbbek a 20 négyzetméter alatti garzonok, bár ezek átlagos ára sem alacsony, már 14,9 millió forint.

Ennyiért néhány éve még akár másfél szobás lakást is lehetett venni a legtöbb pesti kerületben. Összességében a 40 négyzetméteresnél kisebb ingatlanok nagyon keresettek, míg az 50-60 négyzetméteresekre vonatkozó hirdetésekre már átlag alatti számban érkeznek érdeklődők – fejtette ki a Világgazdaságnak Balogh László, a társaság vezető gazdasági szakértője.

Fotó: AFP

A legnagyobb hazai ingatlanhirdetési oldalon regisztrált keresések száma alapján továbbra is a XIII., a XI. és a XIV. kerület a legnépszerűbb, ami nem véletlen, mivel ezekben a kerületekben van a legtöbb eladó lakás. Sokkal többet mond el egy kerület népszerűségéről, hogy egy ingatlanhirdetés átlagosan mekkora érdeklődést vált ki.

Mint Balogh László rámutatott, ennek alapján egyértelműen a peremkerületek – jelenleg a XXII., XXI., XVII., XVI. – a legnépszerűbbek. Pontosan azok, amelyek a négyzetméterárak alapján a legolcsóbbak közé tartoznak.

Minél olcsóbb egy lakás, annál nagyobb a verseny érte. Budapesten az idén a 40 millió forintnál olcsóbb lakásokra irányul az érdeklődések 70 százaléka, de a kínálatnak már csak alig a 60 százaléka tartozik ebbe az árkategóriába. A drágább ingatlanokat nehezebb eladni, ezekre kevesebb is az érdeklődő, hiszen a lakosság ingatlanvásárlásra fordítható pénze nem nőtt annyival, amennyivel a lakások drágultak. Az Ingatlan.com szakértője szerint várhatóan egyre többen költöznek a külső kerületekbe és az agglomerációba, ahol azonban a fogadásukra az infrastruktúrával is fel kellene készülni.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.