BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az állami támogatások miatt a nagyobb ingatlanok vonzóbbak

A nagyobb ingatlanokat keresik a vevők az állami lakástámogatásoknak köszönhetően, derül ki az Ingatlan.com közleményéből. Kiemelték ugyan akkor: a vásárlók a funkcionalitásra mennek, nem csupán az alapterületet veszik figyelembe döntéseiknél.

Az elemzés rámutatott, hogy a nagyobb méretű szobák iránti kereslet már eddig is megmutatkozott az állami lakástámogatási program miatt, azonban a július 1-ével elérhető elemek még jobban felerősíthetik ezt a folyamatot.

A gyermekeket vállaló vagy több gyermeket nevelő költözést tervező családok félszobás lakások helyett teljes méretű szobával rendelkező lakásokat szeretnének venni az állami támogatás segítségével

– írták.

Az ingatlan.com szerint nagy az érdeklődés júliustól 1-től elérhető új állami támogatásokra. Köztük a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) új elemeire, például arra, hogy a használt lakásokra is lehet igényelni az államilag támogatott 10 és 15 millió forintos lakáskölcsönt, de a kistelepüléseket helyzetbe hozó falusi csok is népszerű lehet. A támogatási rendszer

bővítése pedig újabb lendületet adhat az amúgy is élénk lakás- és lakáshitelpiacnak.

Fotó: Kallus György

A folyamatokat vizsgálva a következők derültek ki:

  • Egyre nagyobb ingatlanokat keresnek a vevők, a félszobás lakások helyett inkább a nagyobb szobákkal rendelkező ingatlanok iránt nőtt a kereslet.
  • Az év első 6 hónapjában 2016-hoz képest idén 30 százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma, azonban a két-, három- és négyszobás lakások iránt 44-92 százalékkal több érdeklődés érkezett.
  • Az új állami támogatások tovább erősíthetik a nagyobb ingatlanok iránti keresletet.
  • Hétfői számában a Világgazdaság ugyanakkor arról cikkez, hogy az eladó lakóingatlanokra az utóbbi három hétben országosan számottevő mértékben lanyhult az érdeklődés. A július elsején startoló újabb otthonteremtési támogatások csak részben szolgálhatnak magyarázatul, a kereslet ilyen nagymértékű visszaeséséhez a szakértő szerint az új állampapírnak is köze lehet. Ha a befektetők rákapnak az állampapírokra, mert elegendőnek tartják az elérhető 5 százalék körüli hozamot, akkor tartósan visszaeshet a lakáspiac.

    Marad az árnövekedés

    Tavaly is stabilan két számjegyű volt a növekedés a lakóingatlanok árainál, és ez a tendencia az idén folytatódhat. Gyorsan bővül a nagy értékű ingatlanok piaca is. Bővebben>>>

     

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.